Az ÉLET útja hűtőmágnes képe
Blog, Hírek

Véget ért az ÉLET útja 2021

Gyümölcsoltó Boldogasszony és Nagyboldogasszony ünnepei foglalták keretbe az ÉLET útja 2021 programsorozatot, mely a Kaposvári Egyházmegyében 15 állomáson keresztül zajlott az élet védelmében.

Meg nem született gyermekek emlékhelye

2021. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a kaposvári Keleti Temetőben átadásra került Kling József szobrászművész alkotása, a „Meg nem született gyermekek emlékhelye”. A műalkotást Varga László megyéspüspök áldotta meg, emlékeztetve arra, hogy az emlékhellyel segíteni szeretnék a gyászolókat, hogy elengedjék álmaikat és elfogadják jelenlegi helyzetüket. Az eseményen Szita Károly Kaposvár polgármestere kiemelte, hogy fontos gondolnunk azokra is, akik nem kapták meg a lehetőségét, hogy találkozhassunk velük, mert ők ennek ellenére is léteznek. Kling József szobrászművész, az alkotás pillanatait idézte elénk, elmondva, hogy már majdnem elkészült a szoborral, amikor hiányt érzett, mégpedig a Szentlélek hiányát, aki a mennybe kíséri a kis lelkeket.

Udvardy Márton, az ÉLET útja szervezőjének elmondása szerint

„azzal a szándékkal jött létre az emlékmű, hogy a spontán vetélés és az abortusz következtében elhunyt gyermekek szülei lehetőséget kapjanak az emlékezésre, gyertyagyújtásra. A gyászfolyamat lényeges eleme kellene, hogy legyen a temetés, mely tudatosítja a visszafordíthatatlanságot. A poszt-abortusz szindróma szinte minden magzatvesztésben érintett esetében jelentkezik, melyből hozzá értő szakemberek és Isten kegyelme által lehet a gyógyulásig jutni.”

Az átadás pillanatait megörökítő videót – melyet a Kaposvári Egyházmegyei Stúdió rögzített – itt tekinthetik meg:

Az ÉLET útja 2021

2021. március 25-én az emlékhely átadása után a kaposvári Jézus Szíve-templomban Varga László püspök atya celebrált szentmisét. A liturgia keretében fogadta a Kaposvári Egyházmegyébe érkezett szoboregyüttest, a „Meg nem született gyermek” szobrát. Martin Hudacek alkotása egy olyan vándorszobor, mely nők ezreinek adta vissza a már-már elfeledett lelki békét magzatának elvesztése után.

Udvardyné dr. Tóth Lilla, az ÉLET útjának szervezője a szoboregyüttes bemutatása során elmondta, hogy

„az Úr irgalmas szeretete által mindenkinek adott a lehetőség a magzatvesztés traumájának feldolgozására. Hisszük, hogy minden bűnünkre van megbocsátás”

ezért is lett ez a jelmondata e zarándokútnak.

Az ÉLET útja hűtőmágnes képe

Az alkotásról bővebb tájékoztató a szobor az életért honlapon olvasható.

Az ÉLET útjára indult egyházmegyénkben a „Meg nem született gyermek” szobra, hogy enyhítse az abortusz okozta sebeket, helyreállítsa a szülő-gyermek kapcsolatokat, ahol ezek gyógyulásra szorulnak. Az út során 15 helyszínen, a Kaposvári Egyházmegye templomaiban volt látható a megrendítő alkotás. Minden állomáson az életvédelemmel kapcsolatos lelki program várta az érdeklődőket. Az előadások során szóba kerültek az abortuszok borzasztó statisztikai adatai, a poszt-abortusz szindróma tünetei, a gyászfeldolgozás lépései és a gyógyulás lehetőségei is. Minden helyszínen szentmisét ajánlottak fel a megfogant életekért. Néhány állomáson tanúságtétel, szentségimádás, közös imádság, a cikluskövetés alapjai, az élet csodáját bemutató video is várta az érdeklődőket.

A Körkápolna ad otthont a szobornak

Az ÉLET útja állomásai

A tavaszi időszakban 7 állomás volt az ÉLET útja sorozatban:

Jézus Szíve-templom Kaposvár 2021.03.25. 17 órától az alkotás bemutatása és szentmise.
Szent Margit-templom Kaposvár 2021.03.27. 17 órától lelki adoptálás és szentmise.
Gyümölcsoltó Boldogasszony-templom Marcali 2021.04.18. 9 órától szentmise, előadás és lelki adoptálás.
Jézus Szíve-templom Nagykanizsa 2021.04.24. 9 órától lelkinap előadásokkal, szentségimádással és lelki adoptálással. A tervek szerint az ifjúságnak délután előadás várható.
Keresztelő Szent János-templom Barcs 2021.05.09. 18 órától előadás, lelki adoptálás és szentmise.
Szent Kereszt-templom Nagyatád 2021.05.16. 18 órától előadás, lelki adoptálás és szentmise.
Szent Imre-templom Kaposvár 2021.05.22. 9 órától lelkinap előadásokkal, szentségimádással és lelki adoptálással.

A nyár folyamán 8 helyszínen tekinthették meg a „Meg nem született gyermek” szobrát az érdeklődők:

Szent Kereszt-templom Kaposvár 2021.06.05. 16 órától előadás, lelki adoptálás és szentmise.
Szent Őrangyalok-templom Kaposfüred 2021.06.12. 16 órától lelkinap előadással, tanúságtétellel szentségimádással, lelki adoptálással, szentmisével.
Székesegyház (Szent II. János Pál Körkápolna) Kaposvár 2021.06.20.
18 órától szentmise, majd előadás, lelki adoptálás.

Sarlós Boldogasszony-templom Siófok 2021.07.03. 17 órától lelkinap előadással, szentségimádással, lelki adoptálással, szentmisével.
Szentháromság-templom Balatonlelle 2021.07.25. 18 órától előadás, lelki adoptálás és szentmise.
Nagyboldogasszony-templom Fonyód 2021.08.01. 18:30-tól szentmise, majd előadás, lelki adoptálás.
EXTRA ÁLLOMÁS: Balatonfenyves 2021.08.06.-2021.08.09. 6-án pénteken 18 órától szentmise, előadás, lelki adoptálás.
Szent György-templom Balatonszentgyörgy 2021.08.15. 17 órától előadás, lelki adoptálás és szentmise.

Lelki adoptálás

Az ÉLET útja minden állomásán lehetőség volt a lelki adoptálásba való bekapcsolódásra egy ünnepélyes fogadalomtétel keretében.

Mi is az a lelki adoptálás?

A lelki adoptálás egy imádságos elköteleződés az édesanyja méhében abortusz általi halállal fenyegetett gyermek védelmében. A lelki adoptálás művébe való bekapcsolódás egy – egyedül csak Isten előtt ismert gyermek – lelki szüleivé tesz bennünket. Ez az elköteleződés 9 hónapon keresztül, naponta körülbelül 10 perc időt vesz igénybe, de hisszük, hogy életeket menthetünk vele. Egy rövid kötött imádság és egy tized rózsafüzér az alapja, de természetesen bárki vállalhat más lemondást, böjtöt, imádságot is ezek mellé.

A rendezvénysorozat 15 helyszínén Isten kegyelméből sokan vállalták ezt a kihívást, ami sokszor túlmutat saját kényelmünkön és erőnkön. A különböző helyszíneken más és más segítséget kapnak azok, akik elkezdték ezt a szolgálatot. Van, ahol azt az elhatározást hozták, hogy időnként találkozva közösen is imádkoznak. Az egyik Balaton-parti település plébánosa havi rendszerességgel szentmisét mutat be azokért, akik bekapcsolódtak a lelki adoptálásba. Egy másik helyszínen emlékeztető és bátorító levelet küldenek időnként a fogadalmat tett testvéreknek.

Mindenki, aki elköteleződött, egy csomagot kapott ajándékba, mely segíti a napi imádságban. A csomagok mennyisége alapján kimondhatjuk, hogy a háromszázötvenet is meghaladja a lelki adoptálásba újonnan bekapcsolódottak száma.  Hisszük, hogy az imádságok által több, mint 350 gyermek kaphat lehetőséget megszületni, és tisztességes családban felnőni.

Kiemelkedő pillanatok

Öröm volt számunkra megélni, hogy milyen nyitottsággal és szeretettel fogadták az ÉLET útját az Egyházmegye számos pontján. Megható pillanat volt, amikor egy plébános atyától személyes áldást kaptunk az életvédelemmel kapcsolatos missziónkra és az útra. Szeretettel gondolunk vissza arra a közösségre is, ahol a teli templom egy emberként énekelte az Ároni áldást kezüket felénk tárva. Hálával tartozunk mindazoknak, akik segítettek előkészíteni és népszerűsíteni az életvédelmi törekvéseinket.

Életvédelem Balatonszentgyörgyön

Köszönetnyilvánítás

Külön köszönettel tartozunk Varga László megyéspüspöknek, Szita Károlynak, Kaposvár polgármesterének, Puskás Bélának, a Somogy Temetkezési Vállalat igazgatójának, Kling József szobrászművésznek, a Kaposvári Irgalmasság Házának, az Emberi Méltóság Központ közösségének, a József Szövetségnek, Nagyné Tóth Mónikának, Kling Márknak, Tóthné Zelei Idának, a vendégelőadóknak, a tanúságtevőknek, a zenei szolgálatot végzőknek, a média képviselőinek, és nem utolsó sorban az atyáknak, a helyszíneken segítőknek, és mindazoknak, akik imájukban hordozták az eseménysorozatot! Szeretettel foglaljuk imáinkba őket.

Az ÉLET útja után a magzatvesztésben érintettek számára lelkigyakorlatot szervezünk

Ne félj, nem ítéllek el plakát

Udvardy Márton és Lilla, az ÉLET útja 2021 szervezői