„Ne félj, nem ítéllek el”, „Ne sírj, ne bánkódj” lelkigyakorlatok

„Ne félj, nem ítéllek el” – Spontán vetélés, abortusz, halvaszületés, „lombikbaba” elvesztése okozta lelki fájdalmak feldolgozása

Kinek?
A Ne félj, nem ítéllek el lelkigyakorlat mindenkinek szól, aki bármilyen módon elvesztette magzatát. Legyen az ok spontán vetélés, abortusz, halvaszületés vagy akár „lombikbaba” halála, nagyon hasonló gyászfolyamat játszódik le az érintettekben. A lelkigyakorlaton való részvételnek nem feltétele a rendszeres vallásgyakorlás, de mindenképp előnyt jelent az erre való nyitottság. Hitünk szerint a gyógyulás az Úr ajándéka, a lelkigyakorlat vezetői csak eszközök az Ő kezében. Szeretettel várunk mindenkit, a résztvevők szabadon választhatják meg, mennyire nyitottak a program egyes részeire.

Férfiak is jöhetnek?
Számos esetben tapasztaltuk, hogy az édesapák is részesei a gyászfolyamatnak, ezért jónak látjuk, ha a párok együtt érkeznek a hétvégére.

Hol?
A Kaposvári Egyházmegye balatonboglári lelkigyakorlatos házában. A téma intimitása miatt erre a csendes, a külvilágtól elzárt helyre vonulunk vissza, ahol lehetőség van az elcsendesedésre, elvonulásra.

Hogyan?
Kis létszámú csoportokat fogadunk, és minden, ami a lelkigyakorlaton elhangzik, a résztvevők között marad. Senkit nem ítélünk el, illetve halmozunk el „jótanácsokkal“. Dinamikák, tanítási fogások segítségével vezetjük a jelentkezőket a gyógyulás útján, lehetőséget nyújtva számukra az elcsendesedésre, a történtek végiggondolására.

Miért?
Az ilyen veszteséget az idő (vagy akár egy később született gyermek) önmagában nem gyógyítja meg. A régen lezárt, elfeledni kívánt sebek úgy gyógyulhatnak, ha először is felnyitjuk, majd kitisztítjuk őket. Ez egy nagyon fájdalmas folyamat, de ez a gyógyulás alapja. Önmagától nem múlik el a gyász, a fájdalom; akár évtizedekig is rányomhatja a bélyegét egész családok életére. Az Úr gógyító ereje azonban végtelen, bármilyen reménytelennek tűnő helyzetben képes csodát tenni!

Kik vezetik a lelkigyakorlatot?
Udvardyné dr. Tóth Lilla (biológus, Creighton Módszer oktató) és
Udvardy Márton (állandó diakónus)

Következő „Ne félj nem ítéllek el” lelkigyakorlat tervezett ideje: 2023.

További információk elérhetőségeinken kaphatók.