Blog

Családi nap a Margitszigeten
Blog, Hírek

Családi Nap a Margitszigeten

Szombaton délelőtt tíz órától várnak minden érdeklődőt a margitszigeti Alsó-Nagyrétre, ahol az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Családi Napját rendezik meg.

A margitszigeti Családi Nap keretében zenészek, írók, közösségek, játékok, párkapcsolati sátor és sok más program kikapcsolódásra, elmélyülésre, találkozási lehetőségre hívja a látogatókat.

A nagyszínpadon és a kamaraszínpadon fellépő előadók, meghívott vendégek a produkción kívül beszélnek majd hitükről, Istennel való találkozásukról.

Elfogadta a szervezők meghívását mások mellett: Szalóki Ági, Lackfi János és Dr. Csókay András NEK hírnökök, Sillye Jenő, Mező Misi és az Euchariszt Együttes, a Kaláka Együttes. Hallhatják majd Hodász András atyát, Göttinger Pál színházrendezőt az Irish Coffee zenekarral és Berecz Andrást is.

A kamaraszínpadon és a sátrakban az eseményt szervező Családok Jézusban Közösség és a Katolikus Társadalmi Napok hivatásának és feladatának megfelelően két téma kap hangsúlyosabb szerepet: a párkapcsolat és házasság, valamint a tágabb értelemben vett teremtésvédelem és társadalmi fogékonyság.

A meghívott szerzetesrendek és közösségek több mint hetven sátorban mutatkoznak be és kínálnak interaktív programokat minden korosztálynak. Az érdeklődőket párkapcsolati sátor, imasátor, Meghallgatlak-sátor, kerekasztal-beszélgetés, szabadulószoba, a gyerekeknek LEGO sátor, kézműves foglalkozások, néptánc, ugrálóvár várja. Előadások hangzanak el a nap folyamán cigánypasztorációról, hivatásról, párkapcsolatról. Természetesen gyónási lehetőséget biztosítunk.

13:00 órakor egy élőképet formáznak meg a résztvevők közreműködésével: az Oltáriszentséget, benne az IHS betűkkel. Ezzel azt hirdetjük, hogy Jézus ma is jelen van a világban.

Az esemény végén egy nagyszabású dicsőítő zenélés lesz a nagyszínpadon, majd a résztvevők Székely János püspök atya vezetésével közös menetben vonulnak a Kossuth térre, az ünnepi szentmisére és az azt követő eucharisztikus gyertyás körmenetre.

Forrás: NEK

Akolitus továbbképzés Kaposváron
Blog, Hírek

Akolitus továbbképzés volt a Püspökségen

Akolitusok számára tartottak továbbképzést szeptember 4-én Kaposváron. A mintegy harminc megjelent kivétel nélkül az elmúlt nyolc évben lett akolitussá avatva Egyházmegyénkben. Az akolitus továbbképzés nem pusztán találkozás, vagy tanulás, hanem közösségalkotás, párbeszéd és az akolitus igazolványok meghosszabbításának feltétele is.

Előadások az akolitus továbbképzés programjában

Elsőként Varga Péter esperes, székesegyházi plébános atya tartott előadást a közösségről és a szolgálat lelkiségéről. Hangsúlyozta, hogy az Igével és az Oltáriszentséggel való kapcsolat az igazi megtartó erő. Előadása végén burkolatlan határozottsággal szólította fel a nőtlen akolitusokat, hogy a szolgálatra való elhívásukat értékeljék és gondolják át, hogy nem hívja-e őket többre az Isten. Kiemelte, hogy vele együtt több olyan pap szolgál az egyházmegyében, akik késői/későbbi hivatással indultak az úton és ezt előnyként értelmezte.

Varga László megyéspüspök a monológjában megosztotta az Igazságban szeretni lelkigyakorlatának záró elmélkedését. Néhány gondolat az elhangzottakból:

Erkölcsi magányban él, aki követni akarja a keresztény értékrendet. Különösen igaz ez a szexualitás és a mammon terén. A legtermészetesebb a mai kultúrában a házasságtörés és a válás.

Akolitus továbbképzés Varga László

A kereszténység a nyugati kultúrában kisebbségbe került és ez folytatódni fog nálunk is. Most ott tartunk, hogy egyre jobban ki fog éleződni ez a helyzet. Az Egyházon belül is jobban hiszünk Jézus erkölcsi tanításában, az igazságosságért vívott küzdelemben, a közösség megtartó erejében, mint személyesen egy élő Istenben.

A nap eseményei pár szóban

A napi programban lehetőség volt az akolitusoknak beszámolni közösségi élményeikről, terveikről, szolgálatukról, valamint kérdéseket föltenni ezekkel kapcsolatban.

Említésre került a hamarosan induló, újabb akolitus képzés, amit 18 jelentkezővel indítanak. A szervező a felavatott akolitusokat imádságra buzdította, hogy a vírustól függetlenül végig tudják vinni a felkészítést.

Akolitus továbbképzés Kaposváron 2

A jó hangulatú beszélgetések végén a zsinatról, a diakonátus lehetőségeiről és feltételeiről kérdezték Udvardy Mártont, aki maga is diakónusként az Egyházmegyében az akolitusokért és a diakónusokért felelős.

Minden évben szeptember elején lesz akolitus továbbképzés – hangzott el a kommentárban. Erre a képzésre minden aktív szolgálatot teljesítő akolitust szeretettel várnak.

Gyermekre vágyók - nő összetörve
Blog, Programok

Gyermekre vágyók imaestje Kaposfüreden

Az alábbiakban egy olyan házaspár történetét szeretnénk megosztani, akik a Gyermekre vágyók imaestjének egy korábbi alkalmán vettek részt, és azóta már boldog szülők.

A családalapítási céljaik kezdetben sikertelenek voltak, két magzatot vesztettek el spontán vetélés során. Ekkor a feleségben már megfogalmazódott:

Gyötört a gondolat, hogy talán sosem tudom majd megadni a férjemnek azt, amire igazán vágyik.

Annyira összetörtek, hogy így gondolkodtak:

talán nem is ez a mi utunk, hanem az adoptálás az, és bármennyire is nehéz el kell ezt fogadnunk. Kértem és vártam a jeleket. Eljutottam arra a pontra, hogy egyáltalán nem tudtam örülni annak, ha a környezetünkben bejelentették, hogy babát várnak.

Azonban nem adták fel a reményt, és tudták, honnan jöhet a segítségük:

Sok idő telt el mire választ kaptunk, de kaptunk! Nem adtuk föl a reményt, hogy egyszer így vagy úgy, de szülők legyünk.

A Gyermekre vágyók imaestjéről így vallanak:

Nem csodára vártam, csak lelki feltöltődésre. Letenni Isten elé azt az elmúlt majdnem másfél évet, ami mögöttünk van. Megnyugodni, elcsendesedni, kiszakadni ebből az egész körforgásból. Segítséget kérni abban, hogy képes legyek átadni Istennek az irányítást. Talán ez volt a legnehezebb feladat.
Eljött az imaest napja. Rendkívüli élmény volt!  A személyes történeteket hallva tudtuk, hogy nem vagyunk egyedül. A közös imádság megerősített bennünket Istenben. Reménnyel teli szívvel tértünk haza és már vártuk a következő alkalmat.

Majd hamarosan:

Gyermekre vágyók - magzat a pocakban

eldöntöttem, hogy csinálok egy tesztet. Lesz, ami lesz alapon… Pozitív! A biztonság kedvéért csináltam még egyet, az is pozitív lett! Ennyi sikertelenség után el sem akartam hinni, hogy ilyen megtörténhet… Újfajta aggódás kezdődött

A teljes tanúságtétel ezen a linken olvasható. Köszönjük az őszinte és mély gondolatokat!

Gyermekre vágyók imaestje

2021. szeptemberében újraindul Kaposfüreden a Gyermekre vágyók imaestje; minden hónap utolsó szombatján este. Ezen alkalmakra szeretettel hívunk és várunk mindenkit, aki rövidebb-hosszabb ideje várakozik a gyermekáldásra; aki szívesen beszélgetne hasonló helyzetben levő párokkal, és mindazokat, akik az Úr áldását szeretnék kérni a várva várt ajándék megérkezéséhez.
A Gyermekre vágyók imaestjét megelőző este, minden hónap utolsó péntekjén a kaposfüredi Szent Őrangyalok-templomban gyermekáldásért lesz szentmise, erre is hívunk Benneteket!

Alternatív gyógymódok képen
Blog, Hírek

Alternatív gyógymódok – keresztény szemmel

Cikkünk a társadalomban egyre szélesebb körben terjedő ezoterikus jelenségekről ad keresztény szempontú ismertetést. A témák között szerepel az ezotéria, a fogyasztóvédelem segítsége, a gyermekvállalás nehézségei, stb. Összefoglalónk az alternatív gyógymódok kérdéses hatásairól szól.

Napjainkban egyre népszerűbbek az alternatív, pontosabban nem hagyományos gyógymódok. E tendenciát erősíti, hogy az emberek egyre kevésbé bíznak a vegyi hatású gyógyszerekben, a tudományos technológiákban, a többnyire modern berendezésekkel történő, „lélektelen” orvoslásban. Csakhogy nem minden megbízható, amit az alternatív gyógymódok kínálnak, és az alkalmazott módszereket gyakran megkérdőjelezhető világszemlélet hatja át.

A lényeg sokszor nem is a gyógyítás, hanem az ezoterikus boldogságfelfogás – többnyire burkolt formában történő – továbbadása.

Az alternatív gyógyászati eljárások általában kellemesek, megnyugtatóak, reményt adóak, a módszerek által közvetített ideológiák azonban sokszor problémásak. E kettősség feszültséget okoz a hitéhez ragaszkodó keresztény emberben. Mit kell megvizsgálnunk, amikor nem hagyományos gyógymódokhoz folyamodunk, hogyan tehetünk különbséget a megbízható és a kétes ajánlatok között, és hogyan ismerhetjük fel a felkínált terápiákban vagy az azok mögött rejlő vallási üzeneteket?

Búza és ocsú – hogyan válasszuk szét?

Mindenekelőtt leszögezhetjük, hogy az alternatív gyógyászat területén rengeteg sarlatán működik. Akad néhány valóban értelmes terápia, de mellettük számos eljárás épül az ezoterikus világszemléletre; ezeket sokan szinte vallásos buzgalommal hiszik és terjesztik. Mit kell megvizsgálnunk, hogy ne dőljünk be kétes vagy megkérdőjelezhető ideológiáknak? 

Az alternatív gyógymódok tekintetében a fogyasztóvédelem óvatosságra int,

• ha valamely terápiát nem lehet átfogó hatékonyság-vizsgálatnak alávetni; ha csupán kiragadott eseteket közölnek, amelyeknél a gyógymód állítólag sikeresnek bizonyult; 
• ha homályos fogalmakkal inkább elfedik, mintsem megvilágítják a valóságot.

Az olyan kifejezések, mint rezgések, életenergia, energia-egyensúly, a test megtisztítása, energiaáramlás, energiablokk, éteri stb. nagy valószínűséggel megbízhatatlan, ezoterikus gyógymódra  utalnak;


• amennyiben egy termék vagy eljárás több különböző problémára is gyógyulást ígér, amelyeknek alig van vagy egyáltalán nincs közük egymáshoz;
• amikor általános gyógymódot vagy csodaszert kínálnak, amelyről azt állítják, hogy minden betegséget gyógyít;
• ha olyan kétes diagnosztikus módszereket használnak, amelyek okkult erőkön, mágikus eszméken vagy fogalmakon alapulnak.  Betegségek megállapítására alkalmatlan többek közt az íriszdiagnosztika, a kineziológiai izomtesztelés, az inga, a varázsvessző, a Kirlian-fényképezés, az auradiagnosztika, a biotenzor stb. Alkalmazásukkor fennáll a veszély, hogy nem jól vagy nem időben ismerik fel a tényleges betegséget, vagy fordítva: nemlétező kórt állapítanak meg.

Aki gyógyít, igazat beszél. Igaz ez?

• Minden gyógymódnak vannak hívei, akik állítják: „rajtam segített”. Az efféle tapasztalatok azonban nem elégségesek ahhoz, hogy megfelelően igazolják magának a gyógyászati eljárásnak az eredményességét.
• Az ember társas lény, s mint ilyen, reagál a biztató, reményt adó szavakra és tettekre. Bármi, ami a betegnek reményt ad, pozitív hatást fejthet ki. Az orvostudomány placebo-hatásnak nevezi ezt. A latin placebo szó jelentése: tetszeni fogok. A placebo-hatás minden terápiának része, és különösen hatékony gyógymódok esetében is szerepet játszik. A placebo-hatás mindenkinél működik, azoknál is, akik nem hisznek benne.
• Azok a gyógymódok, amelyek a placebo-hatáson felül nem mutatnak terápiás sikert, nem célzott látszatterápiának tekinthetők. Az ilyen gyógymódok esetében felmutatott eredmény nem bizonyítja a terápiás elv hatékonyságát.• A nem célzott látszatterápiák egyik jellemzője, hogy olyan terápiás mesék kísérik őket, amelyek szerint  az egészséget és a betegséget bizonyos erők vagy események okozzák és befolyásolják.

Ezek a mesék különféle ideológiákat közvetíthetnek.


• Az utóbbi években sok olyan gyógymód honosodott meg, amelyek (nyíltan vagy közvetve) vallási eszméken, illetve különböző, többnyire ezoterikus világszemléletben gyökerező nézeteken alapulnak.

Alternatív gyógymódok - kézben tartott füstölő

Ezoterikus világszemléletre jellemző felfogás, hogy:

• mindent valamiféle kozmikus energia hat át (csi, qi, reiki, prána, vis vitalis stb.)
• az egészség vagy a betegség a harmonikus vagy blokkolt energiaáramlásoktól függ (meridiánok, csakrák, energiaközpontok stb.)
• az ember szellemét, lelkét és testét különféle „energizáló” tevékenységek, pl. meditáció, rituális mozdulatok, légzés stb. segítségével lehet harmóniába hozni;
• a gyógyszerek hatásosabbak, ha az éteri régióban speciális módon előkészítik: energizálják, potenciálják, dinamizálják őket, hogy ily módon hatni tudjanak az emberben működő „életerőre”;
• a betegségeket a téves gondolkodás okozza;
• a „helyes rezgés” gyógyít.

Az alternatív gyógymódok közül néhány ezoterikus és más vallásból eredő háttérrel rendelkező terápia:

Bach-virágterápia, drágakő-terápia, reiki, auraszóma, prána gyógyítás, biorezonancia-kezelés, craniosacralis terápia, auraterápia, bioenergetikai gyógyítás, spagyrika, reflexzóna terápia, homeopátia, yoga, Meridián torna, Schüssler-sók, antropozófus orvoslás, rebirthing (újjászületés) légzés, csikung, tajcsi, speciális talpmasszázsok, akkupunktúra, akkupresszúra vizeletterápia, lélekgyógyászat, kineziológia stb. 

A keresztény ember és az alternatív gyógymódok

• Minden gyógymód valamilyen kulturális környezetbe ágyazódik. Minden gyógyhatású szer mögött valamilyen világnézeti felfogás áll. A gyógyító eljárás során ezt a felfogást közvetve vagy közvetlenül elmagyarázzák és átadják a betegnek.
• Az alternatív gyógyászatban a gyógyulással kapcsolatos tanítás együtt jár a boldogságról szóló  tanok átadásával. Különösen igaz ez olyankor, amikor holisztikus gyógyulást ígérnek, vagy amikor külön megemlítik az ember szellemi és lelki dimenzióját.

Akit hosszasan kezelnek ezoterikus hátterű gyógyító eljárásokkal, annak gondolkodása megváltozhat: kétkedővé, összeférhetetlenné, sőt ellentétessé is válhat a keresztény hit alaptételeivel.

• Az ezoterikus terápiák alkalmazása vagy elfogadása – megkérdőjelezhető gyógyászati hatékonyságuktól függetlenül – felgyorsítja az ezoterikus eszmék terjedését a társadalomban.

A nők és a gyermekvállalás kérdése

Azt szokták mondani, hogy a nők két dologért tesznek meg mindent;

azért, hogy legyen gyermekük, vagy azért, hogy ne legyen gyermekük.

Itt a fájdalmas pont, hogy tényleg mindent megtesznek, mindenhol keresik a megoldást. Az egyik végletet az alternatív gyógymódok rejtik, a másikat pedig az abortusz. Az első ott hibázik, hogy elfelejtik; “Uradat Istenedet imádd és csak neki szolgálj”. Ha olyan gyógymódokat keresünk, ami más vallásból, hiedelemből ered, vétünk ez ellen a parancs ellen. A természetes cikluskövetés és a NaPro Technológia keresztény szemmel is elfogadható és – a közhiedelemmel ellentétben – valóban hatásos.
A másikban ugyanakkor nem veszik észre a gyilkosságot. Az abortusz után nem is sejtik, hogy életre szóló testi és lelki következményei lehetnek, melyre külön lelkigyakorlatokat szervezünk. Rengeteg nőt érint és nem beszél róla a társadalom.

Van értelmes alternatíva?

• Azok számára, akik súlyos betegségben megbízható gyógymódot keresnek, nincs alternatívája a tudományos irányultságú orvoslásnak. Léteznek azonban alkalmas kiegészítő gyógymódok.
• Eredményesen egészítheti ki a terápiát az igazán természetes anyagok gyógyhatása (víz, levegő, mozgás, diéta).
• Keresztény szempontból nemcsak értelmes, hanem kívánatos gyógymód is az Ige és a találkozás.
• Tartózkodik a gyógyulás és a boldogság túlzó ígéreteitől a keresztény szemléletű orvoslás. Inkább  abban segít, hogy az ember el tudja fogadni határait, és helyesen álljon a szenvedéshez, sőt a halálhoz is.

Segítség a tájékozódásban:

A Katolikus Egyház New Age-ről vallott álláspontját ismerteti a Kultúra Pápai Tanácsa és a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanács által kiadott Jézus Krisztus az élő víz hordozója című dokumentum.
Részletesebb tájékozódásra nyújt lehetőséget Gál Péter: A New Age keresztény szemmel című (internetről letölthető) könyve, illetve Kovács Gábor: Mágia és hit című (internetről letölthető) könyve.

A cikk a Magyar Kurir korábbi cikkje alapján készült.

Gyermek elvesztése után
Blog, Tanúságtételek

3 év, 4 várandósság, 5 gyermek elvesztése…

Gyöngyi története igazi mélységeket mutat meg: csalódást, kételyeket, elbizonytalanodást, várakozást… És mégis, vannak benne magasságok is: változás, épülés, bizalom, kitartás.
Példamutató és nagyon szép tanúságtétel következik gyermek elvesztése kapcsán.

Lassan 10 éve élek párkapcsolatban és majdnem 7 éve házasságban. Kislányként meg fiatalként is úgy gondoltam, hogy ha az ember megtalálja az ideális társat, akkor boldogan élnek míg meg nem halnak, születnek sorban a gyerekek, béke és boldogság van otthon. Nagyon hamar rájöttem, hogy ez nem így működik…

Kiderült, hogy a férjem már egyáltalán nem az a férfi, akihez hozzámentem és én sem vagyok már az, aki 7 éve voltam menyasszonyként. Folyamatosan változunk külön-külön és együtt is.

Négy várandósággal 5 gyermeket veszítettünk el közel 3 év alatt, és azóta sem született gyermekünk. Mindegyik vetélés alapjaiban rázta meg a személyiségünket, a házasságunkat és a hitünket is. Minden alkalommal darabjaimra estem szét és újra össze kellett raknom magamat, negyedszer is felállni és menni tovább. És hogy ez hogy sikerült?

Minden vetélésemkor valami más téma került elő. Eleinte a felnőtté válásomban segítettek talán. Maximálisan támaszkodtam a férjemre, örültem, hogy mi megvagyunk egymásnak, ha a gyermekünk meg is halt éppen.

A második gyermek elvesztése (17 hetes magzat) után munkahelyet váltottam, illetve megvettük a házunkat, amit nagyon szeretünk, és nagy álmunk volt. Ez adott egy löketet a váltáshoz, változáshoz.

Az utolsó vetélés igaz, “csak” 8 hetes volt, de 10 hetesen derült ki, hogy nem élnek (ikrek voltak). Ismét műtét… nagyon megviselt. Itt kérdőjeleződött meg a hitem, két napig úgy gondoltam, hogy nem tehet ilyet velünk Isten, aki Jó.

Aztán rájöttem, hogy a hitem nélkül csak lógok a levegőben, szükségem van az Úrra, még ha most nehéz is. Vitatkoztam vele, elmondtam, hogy mennyire csalódott vagyok.

Nagyon kemény kérdések, kételyek fogalmazódtak meg bennünk, megkérdőjeleződött a házasságunk is. Lehet, hogy nem jól mentem férjhez…  Vajon tényleg nekünk kellett-e összeházasodni, mi van, ha mástól már lenne gyerekünk külön-külön. Egyáltalán: hogy tehet ilyet velünk az Isten, aki Jó…? Hogy lehet, hogy nem lehetek édesanya, amikor kicsi koromtól fogva ez a vágyam? Talán mégse ez az utam?

Valószínűleg ezektől a kételyektől helyeződik új alapokra mind a hitem mind a házasságunk. 

Kiút keresése

Gyurival együtt voltunk vetélős lelkigyakorlaton is. Nagyon jó volt, hogy 1 hétvégét csak ezekre a sebeinkre szánhattunk, jó volt együtt megélni, Jézus elé vinni a fájdalmunkat. Sorstársakkal találkoztunk, nagyon mély kapcsolatok, barátságok szövődtek, amik azóta is tartanak. Sokat jelentünk egymásnak, imádkozunk együtt, egymásért.

Eljutottam Medjugorjéba is, óriási élmény volt a Szűzanya közelében lenni. Hárman voltunk ott gyermektelen asszonyok, és határozottan éreztük és érezzük azóta is, hogy a Szűzanya velünk van, odafigyel ránk, sorsunk alakulására. 
Mivel nem jött a gyermekáldás, volt időnk befejezni a kéktúrát a férjemmel, nagyon tanulságos és hasznos volt. Felért egy párterápiával. 7 évig tartott, 98%-ban kettesben túráztuk végig. 

Megoldás a gyermek elvesztése ellen?

Hallottunk a NaPro technológiáról is. Eleinte igencsak szkeptikus voltam ezzel kapcsolatban. Egy újabb módszer, amit az egyház támogat, biztos nem árt, de hogy nem használ, az is tuti! Aztán meg kellett győződjek az ellenkezőjéről.

Igenis tudományosan alátámasztott, nagyon korszerű, mindenekelőtt az élet és a nő védelme mellett áll, maximálisan individuális terápia.
Két hónapja tanuljuk a táblázatvezetést, hamarosan orvoshoz is eljutunk. Már annyi helyről hallottam, hogy muszáj volt megnéznem közelebbről a témát, és Isten áldásának tartom ezt a módszert, ezt a hozzáállást. Eddig csak tapogatózást tapasztaltam az orvosoktól, hogy ezt is meg lehet próbálni, meg azt is, meg ilyenkor ezt szoktuk adni… Itt a NaPro-ban pedig személyesen engem néz az orvos, az én ciklusomból indul ki.

Következtetés

Ha gyermek elvesztése nem történik meg velünk, most nem azok lennénk, akik vagyunk, nem tartanánk itt, ahol most vagyunk. Jobb lett az életünk a gyermekeink által. A férjem, aki viccesen hithű ateistának vallotta magát, amikor megismerkedtünk, legutóbb egy kérdőívben kereszténynek titulálta magát, és minden este együtt imádkozunk. Sokkal szorosabb köztünk a kötelék, mint korábban, nagyobb a béke és az egyetértés otthonunkban. Alapvetően harmonikusabbak vagyunk. Én is egészen más lettem, több az alázat bennem, sokkal szabadabbnak és boldogabbnak érzem magam, mint korábban. Jóval többet imádkozom, talán már nemcsak vasárnap 10-11-ig vagyok keresztény.

Biztos, hogy így vezet el az Úr arra az útra, amit nekünk kijelölt, de azért néha azt gondolom, talán kisebb tragédiákkal is sikerült volna. Vagy nem. Nem tudom.
De legalább már nem sírok, amikor erről beszélek!

Lelkigyakorlatot szervezünk olyan párok, nők részére, akik vetélés, abortusz, vagy halva születés miatt veszítették el gyermeküket.

Ne félj, nem ítéllek el plakát

Készült a 777 blog cikkje alapján.

Az ÉLET útja hűtőmágnes képe
Blog, Hírek

Véget ért az ÉLET útja 2021

Gyümölcsoltó Boldogasszony és Nagyboldogasszony ünnepei foglalták keretbe az ÉLET útja 2021 programsorozatot, mely a Kaposvári Egyházmegyében 15 állomáson keresztül zajlott az élet védelmében.

Meg nem született gyermekek emlékhelye

2021. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a kaposvári Keleti Temetőben átadásra került Kling József szobrászművész alkotása, a „Meg nem született gyermekek emlékhelye”. A műalkotást Varga László megyéspüspök áldotta meg, emlékeztetve arra, hogy az emlékhellyel segíteni szeretnék a gyászolókat, hogy elengedjék álmaikat és elfogadják jelenlegi helyzetüket. Az eseményen Szita Károly Kaposvár polgármestere kiemelte, hogy fontos gondolnunk azokra is, akik nem kapták meg a lehetőségét, hogy találkozhassunk velük, mert ők ennek ellenére is léteznek. Kling József szobrászművész, az alkotás pillanatait idézte elénk, elmondva, hogy már majdnem elkészült a szoborral, amikor hiányt érzett, mégpedig a Szentlélek hiányát, aki a mennybe kíséri a kis lelkeket.

Udvardy Márton, az ÉLET útja szervezőjének elmondása szerint

“azzal a szándékkal jött létre az emlékmű, hogy a spontán vetélés és az abortusz következtében elhunyt gyermekek szülei lehetőséget kapjanak az emlékezésre, gyertyagyújtásra. A gyászfolyamat lényeges eleme kellene, hogy legyen a temetés, mely tudatosítja a visszafordíthatatlanságot. A poszt-abortusz szindróma szinte minden magzatvesztésben érintett esetében jelentkezik, melyből hozzá értő szakemberek és Isten kegyelme által lehet a gyógyulásig jutni.”

Az átadás pillanatait megörökítő videót – melyet a Kaposvári Egyházmegyei Stúdió rögzített – itt tekinthetik meg:

Az ÉLET útja 2021

2021. március 25-én az emlékhely átadása után a kaposvári Jézus Szíve-templomban Varga László püspök atya celebrált szentmisét. A liturgia keretében fogadta a Kaposvári Egyházmegyébe érkezett szoboregyüttest, a „Meg nem született gyermek” szobrát. Martin Hudacek alkotása egy olyan vándorszobor, mely nők ezreinek adta vissza a már-már elfeledett lelki békét magzatának elvesztése után.

Udvardyné dr. Tóth Lilla, az ÉLET útjának szervezője a szoboregyüttes bemutatása során elmondta, hogy

“az Úr irgalmas szeretete által mindenkinek adott a lehetőség a magzatvesztés traumájának feldolgozására. Hisszük, hogy minden bűnünkre van megbocsátás”

ezért is lett ez a jelmondata e zarándokútnak.

Az ÉLET útja hűtőmágnes képe

Az alkotásról bővebb tájékoztató a szobor az életért honlapon olvasható.

Az ÉLET útjára indult egyházmegyénkben a „Meg nem született gyermek” szobra, hogy enyhítse az abortusz okozta sebeket, helyreállítsa a szülő-gyermek kapcsolatokat, ahol ezek gyógyulásra szorulnak. Az út során 15 helyszínen, a Kaposvári Egyházmegye templomaiban volt látható a megrendítő alkotás. Minden állomáson az életvédelemmel kapcsolatos lelki program várta az érdeklődőket. Az előadások során szóba kerültek az abortuszok borzasztó statisztikai adatai, a poszt-abortusz szindróma tünetei, a gyászfeldolgozás lépései és a gyógyulás lehetőségei is. Minden helyszínen szentmisét ajánlottak fel a megfogant életekért. Néhány állomáson tanúságtétel, szentségimádás, közös imádság, a cikluskövetés alapjai, az élet csodáját bemutató video is várta az érdeklődőket.

A Körkápolna ad otthont a szobornak

Az ÉLET útja állomásai

A tavaszi időszakban 7 állomás volt az ÉLET útja sorozatban:

Jézus Szíve-templom Kaposvár 2021.03.25. 17 órától az alkotás bemutatása és szentmise.
Szent Margit-templom Kaposvár 2021.03.27. 17 órától lelki adoptálás és szentmise.
Gyümölcsoltó Boldogasszony-templom Marcali 2021.04.18. 9 órától szentmise, előadás és lelki adoptálás.
Jézus Szíve-templom Nagykanizsa 2021.04.24. 9 órától lelkinap előadásokkal, szentségimádással és lelki adoptálással. A tervek szerint az ifjúságnak délután előadás várható.
Keresztelő Szent János-templom Barcs 2021.05.09. 18 órától előadás, lelki adoptálás és szentmise.
Szent Kereszt-templom Nagyatád 2021.05.16. 18 órától előadás, lelki adoptálás és szentmise.
Szent Imre-templom Kaposvár 2021.05.22. 9 órától lelkinap előadásokkal, szentségimádással és lelki adoptálással.

A nyár folyamán 8 helyszínen tekinthették meg a „Meg nem született gyermek” szobrát az érdeklődők:

Szent Kereszt-templom Kaposvár 2021.06.05. 16 órától előadás, lelki adoptálás és szentmise.
Szent Őrangyalok-templom Kaposfüred 2021.06.12. 16 órától lelkinap előadással, tanúságtétellel szentségimádással, lelki adoptálással, szentmisével.
Székesegyház (Szent II. János Pál Körkápolna) Kaposvár 2021.06.20.
18 órától szentmise, majd előadás, lelki adoptálás.

Sarlós Boldogasszony-templom Siófok 2021.07.03. 17 órától lelkinap előadással, szentségimádással, lelki adoptálással, szentmisével.
Szentháromság-templom Balatonlelle 2021.07.25. 18 órától előadás, lelki adoptálás és szentmise.
Nagyboldogasszony-templom Fonyód 2021.08.01. 18:30-tól szentmise, majd előadás, lelki adoptálás.
EXTRA ÁLLOMÁS: Balatonfenyves 2021.08.06.-2021.08.09. 6-án pénteken 18 órától szentmise, előadás, lelki adoptálás.
Szent György-templom Balatonszentgyörgy 2021.08.15. 17 órától előadás, lelki adoptálás és szentmise.

Lelki adoptálás

Az ÉLET útja minden állomásán lehetőség volt a lelki adoptálásba való bekapcsolódásra egy ünnepélyes fogadalomtétel keretében.

Mi is az a lelki adoptálás?

A lelki adoptálás egy imádságos elköteleződés az édesanyja méhében abortusz általi halállal fenyegetett gyermek védelmében. A lelki adoptálás művébe való bekapcsolódás egy – egyedül csak Isten előtt ismert gyermek – lelki szüleivé tesz bennünket. Ez az elköteleződés 9 hónapon keresztül, naponta körülbelül 10 perc időt vesz igénybe, de hisszük, hogy életeket menthetünk vele. Egy rövid kötött imádság és egy tized rózsafüzér az alapja, de természetesen bárki vállalhat más lemondást, böjtöt, imádságot is ezek mellé.

A rendezvénysorozat 15 helyszínén Isten kegyelméből sokan vállalták ezt a kihívást, ami sokszor túlmutat saját kényelmünkön és erőnkön. A különböző helyszíneken más és más segítséget kapnak azok, akik elkezdték ezt a szolgálatot. Van, ahol azt az elhatározást hozták, hogy időnként találkozva közösen is imádkoznak. Az egyik Balaton-parti település plébánosa havi rendszerességgel szentmisét mutat be azokért, akik bekapcsolódtak a lelki adoptálásba. Egy másik helyszínen emlékeztető és bátorító levelet küldenek időnként a fogadalmat tett testvéreknek.

Mindenki, aki elköteleződött, egy csomagot kapott ajándékba, mely segíti a napi imádságban. A csomagok mennyisége alapján kimondhatjuk, hogy a háromszázötvenet is meghaladja a lelki adoptálásba újonnan bekapcsolódottak száma.  Hisszük, hogy az imádságok által több, mint 350 gyermek kaphat lehetőséget megszületni, és tisztességes családban felnőni.

Kiemelkedő pillanatok

Öröm volt számunkra megélni, hogy milyen nyitottsággal és szeretettel fogadták az ÉLET útját az Egyházmegye számos pontján. Megható pillanat volt, amikor egy plébános atyától személyes áldást kaptunk az életvédelemmel kapcsolatos missziónkra és az útra. Szeretettel gondolunk vissza arra a közösségre is, ahol a teli templom egy emberként énekelte az Ároni áldást kezüket felénk tárva. Hálával tartozunk mindazoknak, akik segítettek előkészíteni és népszerűsíteni az életvédelmi törekvéseinket.

Életvédelem Balatonszentgyörgyön

Köszönetnyilvánítás

Külön köszönettel tartozunk Varga László megyéspüspöknek, Szita Károlynak, Kaposvár polgármesterének, Puskás Bélának, a Somogy Temetkezési Vállalat igazgatójának, Kling József szobrászművésznek, a Kaposvári Irgalmasság Házának, az Emberi Méltóság Központ közösségének, a József Szövetségnek, Nagyné Tóth Mónikának, Kling Márknak, Tóthné Zelei Idának, a vendégelőadóknak, a tanúságtevőknek, a zenei szolgálatot végzőknek, a média képviselőinek, és nem utolsó sorban az atyáknak, a helyszíneken segítőknek, és mindazoknak, akik imájukban hordozták az eseménysorozatot! Szeretettel foglaljuk imáinkba őket.

Az ÉLET útja után a magzatvesztésben érintettek számára lelkigyakorlatot szervezünk

Ne félj, nem ítéllek el plakát

Udvardy Márton és Lilla, az ÉLET útja 2021 szervezői

Életvédelem Balatonszentgyörgyön
Blog, Hírek

Balatonszentgyörgyön is terítéken az életvédelem

Az ÉLET útja utolsó állomása Balatonszentgyörgy volt. Az életvédelem jegyében indított körút lezárására a Balaton déli oldalának végén került sor. A kis település lelkes érdeklődőkkel fogadta az előadókat.

A templom padjain csalogatva várta a megjelenteket az ÉLET útjának szórólapja, mely Martin Hudácek alkotása mellett a kaposvári Keleti Temetőben elhelyezett „Meg nem született gyermekek emlékhelyéről” is hírt ad. Az emlékhely alkotója, Kling József szobrászművész, maga is megrendülve mutatta be alkotását, amikor Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén átadásra, megáldásra került.

Életvédelem Balatonszentgyörgyön

Nagyboldogasszony ünnepén zárult a zarándokút, mely számos érdeklődőből váltott ki elhivatottságot, hogy segítsen az életvédelem területén. Az első, nagyon fontos pillanata ennek az elhivatottságnak a lelki adoptálásban való elköteleződés volt. Ez az ígéret, egy kilenc hónapon keresztül vállalt imádság, egy egyedül Isten előtt ismert, veszélyben lévő magzatért.

A balatonszentgyörgyi állomás alkalmával, a megjelentek szinte kivétel nélkül csatlakoztak ebbe a szolgálatba, vállalva a napi 10 perc imádságot. Hisszük, hogy az imának ereje van, és hisszük, hogy Isten megáldja ezt a kezdeményezést.

Életvédelem Balatonszentgyörgyön

Az Udvardy házaspár előadását követően Ungvárszki Imre celebrált ünnepi szentmisét, melyet a megfogant életekért ajánlott fel. A liturgia keretében adott helyet a lelki adoptálás fogadalomtételének is.

Ezzel az alkalommal lezárult a zarándokút, de az életvédelem jegyében már újabb eseményeket és rendezvényeket tervezünk.

Külön köszönjük Ungvárszki Imre plébános befogadó szeretetét, valamint a program előkészítésében, hirdetésében való segítségét.

Hamarosan összefoglaló cikkel jelentkezünk az ÉLET útja 2021 kapcsán.

hitelesnek lenni kávézóban
Blog, Tanúságtételek

Hitelesnek lenni

Előzmények, beszélgetés

Amikor az Úr előtt imában összegeztem egy-két tapasztalatot, amellyel szembesültem az elmúlt héten, akkor ezt a mondatot kaptam: „Hitelesnek lenni”. Ez az, ami minden szavunkat, elgondolásunkat megpecsételi. Hogy mire kaptam ezt a felismerést az Istentől, azt a következőkben részletezem.

Szombat este egy munkatársammal úgy döntöttünk, hogy beülünk egy viszonylag nyugodt légkörű helyre beszélgetni. Volt is miről, hiszen kissé különbözik a világnézetünk, amely egyszerre áldás és átok. Átok azért, mert az előítélet és a kétség ott lebeg a kommunikáció csatornájában; áldás azért, mivel előre nem tudjuk, hogy mi is sül ki az egészből.

Ő tudta, hogy a papságra készülök, én pedig azt, hogy ő nem, innentől kezdve jöttek a kérdések, hogy „Miért akarsz pap lenni? Cölibátus? Egyház? Hitelesnek lenni?” stb. Őszintén beszéltem neki arról, hogy milyen utat jártam be a hivatásom jelenlegi alakulásáig, elmondtam neki azt is, hogy a cölibátus vállalása az az egész élet felajánlása Istennek. Szóba került az Egyház jelenlegi helyzete és értelemszerűen a kritikák az intézménnyel szemben. Itt kezdődött a téma igazi kibontása azzal, hogy azt mondtam; az Egyház tagjai bűnös emberek, de szent, mivel Jézus – aki megalapította az Egyházat – maga a szentség. Ebből pedig, jött az a közös megállapítás, hogy Egyházunknak nyitottnak kell lennie. Voltaképp elég nyitott, csak mi teszünk magunk elé védőfalat.

A téma mélyítése, hitelesnek lenni

A téma aztán a filozófia, különösen is az egzisztencializmus irányzata felé terelődött: szót ejtettünk Arthur Schopenhauer-ről és a kezdet, valamint a vég kérdéséről is. Itt jöttem rá az este nagy tanulságára, hogy mindenkinek megvan a saját útja az élet értelmének kérdésére adott válasz keresésében. Ennek a munkatársamnak a bölcselet és a bölcselettudományok nyitják meg az utat Isten kérdéséig. Végső soron morális, erkölcstani témákat is felvetettünk, melynek eredményeképp elmondhattuk, hogy az ember tetteinek és szavainknak szinkronban kell lennie, vagyis hitelesnek kell lennie.

Hogy miként lehetünk hitelesek? Úgy, hogy nem veszünk fel álarcot. Nekünk, keresztényeknek igenis az evangelizáció útján kell, hogy járjunk; nyitott szemmel és szívvel. Meghallgatni és kulturált módon választ adni a kérdésekre, nem pedig támadó módon visszaharapni. Hitelességünk az emberségünk gyökere. A radix latin szó gyökeret jelent, tehát gyökeresen kell változnunk Isten felé; hiszen az Ő útja az egyenesség: az igen legyen igen, a nem pedig nem (Mt 5,39).

A beszélgetés után valami többel tudtunk haza menni. Számomra ajándék volt, hogy egy ilyen „darázsfészek” témájú beszélgetés során önmagamra, önmagam gyengeségeire és hibáira felismerést szerezhettem. Ezért bátorítok minden keresztény testvéremet, hogy merjen kimenni az emberek közé, merjen beszélgetni olyanokkal, akik esetleg teljesen más világnézettel bírnak. Az evangélium ereje képes inkultúrálódni. Gyakran felismerhetővé válik Karl Rahner tanítása az anonim kereszténységről.

Bízom abban, hogy ennek a barátomnak az életében sikerült valamennyit felmutatnom hitünkből, az evangéliumból és természetesen az Istenből származó életből! Merj hitelesnek lenni! Ha Isten ezt velem megtette, hiszem, hogy mások életében is megteszi.

P.D.

igazi evangelizáció - kezek
Blog, Lelkiség

Igazi evangelizáció

Mi az igazi evangelizáció?

Michael A. Blume SVD apostoli nuncius 2020 június 26-án, az Opus Dei tagjainak bemutatott szentmisén úgy fogalmazott; „az igazi evangelizáció nem más, mint Krisztus bennetek való életének gyümölcse, hiszen Krisztus kegyelme árad azokból a szívekből, amelyek befogadják Őt”. A Szentlélek segít bennünket, hogy az evangélium hirdetése kapcsán tett erőfeszítéseinkben megtaláljuk és szemléljük Krisztust.

Nem szükséges mély teológiai ismeret a hit továbbadásához. Az evangelizáció alapja, hogy szeressük azokat, akiket megszólítunk. Ha az evangéliumot hirdetjük, a Szentlélek súgja, hogy mit kell mondanunk. (v.ö.: Mk 13,11) Nem csak a bíróságok előtt segít bennünket, hanem minden élethelyzetben, amikor hívjuk Őt.

Pál apostol szerint, akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. Ez egy ígéret, de csak akkor, ha valóban Isten fogadott gyermekeiként élünk már itt a világban.

Az Egyház azért létezik, hogy megismertesse Isten országát a világgal. Piergiorgio Perini atya úgy fogalmaz; „az Egyház az evangelizációért létezik. Az az egyház, amelyik nem evangelizál, nem egyház”. Sok testvérünk csak rajtunk keresztül találkozhat az evangélium örömhírével. Nem foszthatjuk meg őket ettől, mert akkor Isten akaratával hadakozunk!

Evangelizáció az életben

Az igazi evangelizáció hitelesség. Megélni mindazt, amit az evangéliumból ismerünk, egyben tanúságtétel a körülöttünk élők számára. Erre a tanúságtételre éhezik a világ. Mindenki keresi Isten örömhírét és mindenki vágyik Isten szeretetére. Ebben egyetlen gát, hogy nem jó helyen keresik a szeretet forrását. Megpróbálják kiélni önmaguk kielégítésével, azzal, hogy másoktól próbálják kicsikarni a szeretet teljességét – amit csak Istentől kaphatnak meg.

igazi evangelizáció - kezek

Mi ennek a szeretetnek egy kicsiny morzsáját hinthetjük rájuk, amit elfogadva találkozhatnak az igazi Szeretettel. „A szeretet, amely Krisztus tanítványaiból sugárzik, felhívja a világ figyelmét arra, hogy az Isten társaságában élt élet szép, logikus, értelmes és igaz”. – fogalmaz Michael A. Blume.

Az igazi evangelizáció abban rejlik, hogy keressük mások társaságát. Ha beérik ez a találkozás, nem törvényeket és hitigazságokat kell mondanunk, hanem szeretni őket. Megélni hitelesen az evangéliumot. Ez a lelkület nélkülözhetetlen, ha másoknak szeretnénk megmutatni az örömhírt. Ismerjük fel másokban Krisztust, és Őt szolgáljuk! Ha így teszünk, biztosan nem tévedünk el hitünk továbbadásának rögös útjain.

cottonbro fotója Pexels

Meglepetés Balatonfenyvesen
Blog, Hírek

Igazi meglepetés – az ÉLET útja Balatonfenyvesen

Igazi meglepetés Balatonfenyvesen az ÉLET útja állomása. Nem tervezett alkalom, néhány héttel a programpont előtt született meg a döntés, hogy Fonyód után egy rövid hétvégét tölt Martin Hudácek alkotása Balatonfenyves különleges templomában.

Az alkalom ezúttal is az Udvardy házaspár előadásával várta az érdeklődőket. Rövid, de velős programnak sikerült, Bálint Gábor plébános atya remekül előkészítette a hallgatóságot. Az elhangzott gondolatok a magzatvesztés fájdalmát, a gyászfeldolgozást és a gyógyulás reményteljes lehetőségét járták körül.

meglepetés Balatonfenyvesen

A meglepetés Balatonfenyvesen, a szentmisében tett lelki adoptálás ünnepélyes fogadalomtétele kapcsán ért minket. A jelenlévők mintegy fele vállalta, hogy 9 hónapon keresztül imádkozik egy megfogant, de veszélyben lévő magzatért. Gábor atya bejelentette, hogy havi rendszerességgel mond szentmisét azokért, akik elköteleződtek. Mindezeken túl felajánlotta, hogy az augusztus 9-i szentmisékben folytatja a megkezdett utat; lehetőséget ad azoknak is a lelki adoptálásba való bekapcsolódásba, akik nem tudtak most jelen lenni.

További meglepetés Balatonfenyvesen az ÉLET útja kapcsán, hogy a Frivaldszky házaspár is jelen volt. Nekik köszönhető, hogy a szoboregyüttes Magyarországon vándorszoborként megjelenhetett. Beszélgettünk velük az életvédelmi tevékenységünk folytatásáról, valamint felvázolták a rövid távú terveiket szintén e témában.

Az ÉLET útja következő állomása Balatonszentgyörgyön a Szent György templomban lesz. Előadás, lelki adoptálás és szentmise a program keretében augusztus 15-én 17 órától lesz. Mindenkit várunk szeretettel! Aki szeretne, itt bekapcsolódhat a lelki adoptálásba.