Blog

Áradjon az igazság
Blog, Programok

„Áradjon az igazság, mint a víz!”

„Áradjon az igazság, mint a víz!” – Dr. Fábry Kornél segédpüspök előadása

Ferenc pápa szeptember elsejével megnyitotta a teremtés hónapját a teremtett világ védelmének szentelt imanappal, mely október negyedikén, Assisi Szent Ferenc ünnepén végződik, aki a hagyomány szerint a környezetvédelem védőszentje. E nap az állatok világnapja is.

Áradjon az igazság

A teremtés hónapjához kapcsolódóan Dr. Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök tart előadást „Áradjon az igazság, mint a víz!” címmel 2023. október 2-án hétfőn, a Kaposvári Püspökség nagytermében.

Krisztus szeretete sürget minket - akolitusok avatása
Blog, Hírek

Elindult a 2023/2024-es akolitusképzés

Elindult a 2023/2024-es akolitusképzés. Ez a tanév a Joppé Evangelizációs Központ szervezésében az ötödik sorozat elindítását hozta el. Az elmúlt években már mintegy hetvenen tanultak az akolitusképzésen.

Idén újabb 10 jelentkezővel vágunk neki a tanévnek.

Képzésük egy tanévet ölel fel, mely első részében tartalmaz biblikus alapképzést, imaiskolát, és lelki felkészítést, melyet a Lektor avatás követ.
A jelentkezők közül, az első féléves ismeret alapján a püspök választja ki azokat, akik a képzés második részébe lépve az akolitus avatásra készülnek.
Képzésük második részében elmélyítik a biblikus képzést, liturgikus és alapvető lelkivezetői ismeretekre tesznek szert.

A képzés a következőképpen épül fel:
7 alkalom péntek délután kezdődik és szombat délutánig tart Balatonbogláron, hogy a lelki fejlődésnek és a közösségépítésnek is teret adjunk, valamint a két avatási szertartás.

Lektoravatásukra 2024. március 16-án kerül sor 15:30-kor a Kaposvári Székesegyházban. Az újabb akolitusképzés végére a pontot az akolitusavatás teszi, mely 2024. június 15-én lesz, szintén 15:30-kor a Kaposvári Székesegyházban. A szertartásokra szeretettel várjuk a kedves híveket.

2023/2024-es akolitusképzés

A 2023/2024-es akolitusképzés egyértelműen jelzi, hogy szükség van az Egyházban világiak segítségére, akik kicsit közelebb állnak a titokhoz. Akik segíteni tudnak ott, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Fogadjuk a szolgálatukat szeretettel és azzal az örömmel, hogy vannak még, akik Isten szőlőjében szeretnének elkötelezetten dolgozni! Ha valaki hívást érez erre a feladatra, bátran keressen minket elérhetőségeinken!

Kérjük, hogy imádságaitokkal járuljatok hozzá a képzés megvalósulásához, valamint ahhoz, hogy ne legyenek akadályok sem a kurzus, sem az akolitus-jelöltek életében! Szinte minden évben volt olyan, aki lemorzsolódott, illetve olyan akadály, ami a képzés során újragondolást, újraszervezést igényelt. Az ima el tudja gördíteni az akadályokat, elő tudja készíteni a szíveket, hogy be tudják fogadni az elhangzottakat. A szolgálatra Isten hívta meg őket, így Istentől várhatjuk hozzá az erőt és a szükséges karizmákat.

"Meghívtál, hogy vízre lépjek" 1
Blog, Hírek

„Meghívtál, hogy vízre lépjek” – Varga László megyéspüspök nyári lelkigyakorlata

„Meghívtál, hogy vízre lépjek” címmel tartott lelkigyakorlatot Varga László megyéspüspök a bárdudvarnoki Porta Pacis Lelkigyakorlatos Központban 2023. augusztus 17-e és 19-e között.

„Meghívtál, hogy vízre lépjek” 2

Az elmélkedések megtekinthetőek a Kaposvári Egyházmegyei Stúdió YouTube csatornán IDE KATTINTVA, illetve meghallgathatóak és letölthetőek a Kaposvári Egyházmegye honlapján, ITT.

A háromnapos alkalmon nagy hangsúlyt kapott a dicsőítő imádság, azonban elcsendesedésre is hívták a több mint száz résztvevőt: csendes szentségimádásra, szentgyónásra és lelkibeszélgetésre is volt lehetőség a három nap alatt.

Az összesen öt elmélkedést különböző csapatok szolgálatával végzett dicsőítések, csendes szentségimádás, közbenjáró imádság, és más lelki programok segítették.

Az eseményen készült fotók az eredeti cikkel együtt megtekinthetők a Kaposvári Egyházmegye honlapján.

„Meghívtál, hogy vízre lépjek” 3

A nagy érdeklődésre való tekintettel idén három lelkigyakorlatot hirdettek a szervezők („Meghívtál, hogy vízre lépjek” címmel). A tavaszi és nyári alkalmat a szeptember 29-e és október 1-je között szervezett lelkigyakorlat követi, melyre hamarosan indul a regisztráció a Kaposvári Egyházmegye honlapján. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Forrás: Kaposvári Egyházmegye
Fotó: Kling Márk, Kovács András Bernát

személyi változások - diakónusszentelés
Blog, Hírek

Személyi változások a Kaposvári Egyházmegyében

Varga László megyéspüspök a következő személyi változásokat rendelte el:

Június 19-től

Pisztora Ferenc kaposfüredi plébániai kormányzót 2023. június 19. hatállyal saját kérésére felmentettem a Kaposfüredi Plébánia ellátása alól és hivatástisztázó évre engedtem.

Tomanek Ferenc Áron plébánost 2023. június 19. hatállyal ideiglenesen megbíztam a Kaposfüredi Plébánia oldallagos ellátásával.

Személyi változások július 1-től

Dr. Sitkei Lukácsot szentelése után 2023. július 1. hatállyal a kaposvári Nagyboldogasszony Plébániára küldtem diakónusi szolgálatra.

Csizmadia Tibort szentelése után 2023. július 1. hatállyal a Zalaszentbalázsi és a Magyarszerdahelyi Plébániákra küldtem diakónusi szolgálatra.

Pohnert Dávidot szentelése után 2023. július 1. hatállyal a Siófoki Plébániára küldtem diakónusi szolgálatra.

Augusztus 10-től

Csertán Dániel plébánost 2023. augusztus 10. hatállyal felmentettem a Mernyei és Gamási Plébániák ellátása alól és megbíztam a Nagydobszai Plébánia, valamint a Kétújfalui Plébánia oldallagos ellátásával.

Vida Zoltán siófoki káplánt 2023. augusztus 10. hatállyal felmentettem a kápláni beosztása alól és plébániai kormányzónak neveztem ki a Kaposfüredi Plébániára, a Mernyei és a Gamási Plébániák oldallagos ellátásával.

Tomanek Ferenc Áron plébánost 2023. augusztus 10. hatállyal felmentettem a kaposvári Szent Imre Plébánia ellátása alól és kineveztem a Marcali Plébánia plébánosává. 2

Varga Péter plébánost eddigi feladatai megtartása mellett 2023. augusztus 10. hatállyal megbíztam a kaposvári Szent Imre Plébánia oldallagos ellátásával.

John Simoneaut eddigi feladatai megtartása mellett 2023. augusztus 10. hatállyal kineveztem a kaposvári Szent Imre Plébánia kisegítő lelkészévé.

Vörös Péter, Antal Zsolt, Kisiván Csaba plébániavezető lelkészeket 2023. augusztus 10. hatállyal felmentettem a Taszári Plébánia ellátása alól.

Horváth Lóránt plébánost 2023. augusztus 10. hatállyal eddigi feladatai megtartása mellett megbíztam a Taszári Plébánia oldallagos ellátásával.

Fodor Bélát eddigi feladatai megtartása mellett 2023. augusztus 10. hatállyal kineveztem a Siófoki Plébániára kisegítő lelkésznek.

Dr. Matykó Árpádot 2023. augusztus 10. hatállyal felmentettem a Göllei és a Mosdósi Plébánián betöltött diakónusi szolgálata alól és az oldallagosan ellátott Mernyei és Gamási Plébániára küldtem.

Udvardy Mártont 2023. augusztus 10. hatállyal felmentettem Kaposfüredi Plébánián betöltött diakónusi szolgálata alól és a kaposvári Szent Imre Plébániára küldtem.

Várnai Lászlót 2023. augusztus 10. hatállyal felmentettem a Homokkomáromi Plébánia ellátása alól.

Nikli Zsoltot 2023. augusztus 10. hatállyal eddigi feladatai megtartása mellett megbíztam a Homokkomáromi Plébánia oldallagos ellátásával.

Imádkozzunk Egyházmegyénkért, papjainkért, hogy Isten akarata szerint végezzék szolgálatukat a személyi változások után is!

Blog, Hírek

Hálaadó szentmise az „Élet Hete” Városmisszióért

2023. augusztus 6-án, vasárnap ünnepi szentmisén adtak hálát az „Élet Hete” Városmisszióért a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisét Varga László megyéspüspök mutatta be.

img 007

Homília és hálaadás az „Élet Hete” Városmisszióért

– Köszönöm, köszönöm, köszönöm! – kezdte prédikációját a megyéspüspök. – Köszönöm a Jóistennek, hogy ilyen csodák történnek Kaposváron. Köszönöm a szervezőknek, a szőlőmunkásoknak, köszönöm a zenészeknek és a Szentléleknek! S köszönöm mindenkinek, aki jelen volt ezen a héten evangelizátorként. Köszönöm a családoknak a befogadást, a vendéglátást, s még folytathatnám a köszönetet.

Maradjatok hálásak, és akkor az Úr megőrzi a szíveteket békéjében és örömében. Nincs vége! Ez az élet kezdete volt. Most jön a java! Életté kell válnia mindannak, amit a színeváltozás hegyén átéltetek napról-napra felmenve a hegyre, és életté kell válnia azoknak a csodáknak, melyeknek tanúi voltatok és melyeket megéltetek.

img 003

Tegyétek szokásotokká a színeváltozás hegyén való „Uram, jó nekünk itt lenni!” állapotot. Nem szabad csak az ünnepekre korlátozni ezt az időt, s csak a templomra korlátozni ezt a helyet. Keressétek a hegyeket, a színeváltozás hegyeit, ahol sokkal közelebb lehettek Jézushoz, s ahol – mert ott sokkal magasabban vagytok – látszik az egész táj, s egyszerre lehet látni a mennyet és a földet. Ott összekapcsolódik a kettő.

img 005

Vannak helyek, ahol megígérte Jézus, hogy minden körülmények között jelen van. Ilyen csoda az Eucharisztia, a Jézussal való találkozás csodája. Keressétek a jobbik részt, azokat az időket, amikor ott ültök az Úr lába előtt, és „semmit-tesztek”. Nem akcióztok, nem szerveztek, hanem csak engeditek, hogy szeressen az Isten. Keressétek ezeket a táborhegyi pillanatokat naponta, mert szükségetek van rá – fogalmazott a megyéspüspök, majd Jézussal az Igében való találkozásra buzdította a jelenlévőket.

img 011

A Pál kurzusról és a Városmisszióról

Július 30-án Varga László megyéspüspök és a Joppé Evangelizációs Központ meghívására mintegy harmincöt fiatal érkezett Kaposvárra az ország számos pontjáról, hogy részt vegyen a Pál Kurzuson és Városmisszión. – A Szent András Evangelizációs Iskola által szervezett nyolcnapos evangelizációs tanfolyam célja a kérügmatikus evangelizáció, az örömhír továbbadásának elsajátítása, mely során a hitünkről nagyon egyszerűen, az alapvető és legfontosabb igazságokat tudjuk hirdetni – emelte ki Gyuris Gellért, a Pál Kurzus egyik szervezője. Elmondta, hogy Magyarországon 1996-óta szerveznek Pál Kurzust. A Szent András Evangelizációs Iskola külföldről adaptálta a képzést, mely témáját tekintve azt az örömhírt járja körbe, melyet a Szentírás kérügmának nevez.

– A nap folyamán, a kurzus elméleti részében rácsodálkozunk az Evangéliumban arra, hogy mi is valójában a kérügma. Evangelizálni azonban nem lehet megtanulni az iskolapadban, azt el kell kezdeni gyakorolni, ezért esténként a városmissziós alkalmakon ültetjük át a gyakorlatba a tanultakat. A városmisszió során először azokat szólítjuk meg, akik templomba járók, ezért négy napon keresztül templomi evangelizációt végzünk, ahol többek között tanúságtételekkel, igehirdetéssel, vagy bibliai témájú színdarabokkal hirdetjük az örömhírt.

img 008

Az evangelizáció legfontosabb részének azt tekintjük, amikor az általános papságunkat megélve imádságra hívjuk az embereket. Arra, hogy találkozzanak Istennel. Ez minden evangelizációs alkalmon visszatérő elem. Ilyenkor meghívjuk az embereket arra, hogy lépjenek Isten felé, s imádkozunk értük – emelte ki Gyuris Gellért.

Összefoglalás

Az elmúlt nyolc napban a Pál Kurzus résztvevői először szabadtéri dicsőítő koncertre hívták a kaposváriakat Csiszér László és zenekara közreműködésével, akik az egész hét során zenei szolgálatot nyújtottak. Templomi missziós estét tartottak nőknek, férfiaknak, családoknak, időseknek és betegeknek. A hét második felében fiataloknak szóló programot szerveztek a Nagyboldogasszony-székesegyházban, ahol másnap kreatív evangelizációs estét tartottak dicsőítéssel, tanúságtételekkel, igehirdetéssel, pantomimmal, tánccal és közbenjáró imádsággal. Napközben az utcán és a bevásárlóközpontokban hirdették az örömhírt. Becsengettek az otthonokba, elmentek a szegényekhez és az idősotthonba is, hogy elmondják: minden embernek ugyanarra az Istenre van szüksége: a teremtő Atyára, a megváltó Jézus Krisztusra és az éltető Szentlélekre.

A hét folyamán készült fényképek az Egyházmegye honlapján érhetők el.

Fotó: Kling Márk, Kovács András Bernát

Krisztus szeretete sürget minket - akolitusok avatása
Blog, Hírek

Újabb akolitusképzés indul Egyházmegyénkben

2023. szeptemberétől a Joppé Evangelizációs Központ szervezésében újabb akolitusképzés indul a Kaposvári Egyházmegyében.

Az akolitus feladatai

Az akolitus képzés megelőzi a szolgálatra való avatást. A képzés segíti az akolitusokat a későbbi szolgálatukban.

Az akolitusok feladatai a II. Vatikáni Zsinat határozata alapján összevonásra kerültek a szubdiakónusok feladataival, melyek alapvetően a következők:
– közösség építés
– igeliturgia vezetés
– áldoztatás
– temetés
Konkrét feladatait a közösség igénye és a plébános útmutatásai alapján végzi. Ruházata (egyszerű fehér) tükrözze a szolgálat egyszerűségét, helyi szokás szerint a liturgikus időszaknak megfelelő színű cingulus is viselhető.

A képzésről

Az akolitus képzés egy évet ölel fel, mely első részében tartalmaz biblikus alapképzést, imaiskolát, és lelki felkészítést, melyet a lektoravatás követ.
A jelentkezők közül, az első féléves ismeret alapján a püspök választja ki azokat, akik a képzés második részébe lépve az akolitus avatásra készülnek.
Képzésük második részében elmélyítik a biblikus képzést, liturgikus és alapvető lelkivezetői ismeretekre tesznek szert.

Újabb akolitusképzés indul, mely a következőképpen épül fel:

7 alkalom péntek délután kezdődik és szombat délutánig tart Balatonbogláron, hogy a lelki fejlődésnek és a közösségépítésnek is teret adjunk, valamint 2 alkalom az avatások szertartása.

Jelentkezési feltételek

– Bevezető szentségek igazolása
– Plébánosi / lelkivezetői ajánlás
– Betöltött 25. életév
– Rendezett, rendszeres szentségi élet
– Befogadó plébános, vagy plébánia
– Püspök atyának címzett kérelem
– Felvételi beszélgetés

Jelentkezés az akolitusképzésre

Jelentkezni a szükséges dokumentumok leadásával lehet, a püspökségi evangelizációs irodába Udvardy Márton részére, valamint e-mailben az evangelizacio.kaposvar@katolikus.hu címen, legkésőbb
2023. július 20.-ig.

korábbi csapatok, akik részt vettek az akolitus képzésünkön, az Egyházmegye számos településén végeznek szolgálatot.

További információk itt olvashatók.

Blog, Hírek, Programok

Az ÉLET hete – Városmisszió Kaposváron

Július 30-án nagy felütéssel kezdődik a Pál kurzus és Városmisszió Kaposváron. A Székesegyházban bemutatkoznak a missziós tanulmányokat folytató fiatalok, majd este Csiszér László koncert lesz a Kossuth téren.

Július 29-én kezdődik a Szent András Evangelizációs Iskola és a Joppé Evangelizációs Központ közös szervezésében a missziós képzés a fiataloknak, 30-ától pedig minden nap előrukkolnak valami érdekességgel, konkrét célközönségek és minden érdeklődő számára.

Városmisszió - Csiszér Lászlóval

A városmisszió július 30-án 20 órától Csiszér László koncerttel kezdődik, amit a fiatalok bemutatkozása előz csak meg a Székesegyházban a szentmisén. A sorozat augusztus 6-án végződik, addig minden este színes programokkal várjuk az érdeklődőket.

Tematikus esték a városmisszió keretében

A fiatalok minden hétköznap este konkrét célközönség számára készülnek előadással, missziós tevékenységgel és családok látogatásával.

Városmisszió - Nőként Isten tervében

Hétfő este „Nőként Isten tervében” címmel a hölgyeket hívják elsősorban a Székesegyházba.

Városmisszió - A férfi Isten tervében

Kedden „A férfi Isten tervében” címmel férfiakat várnak az esti szentmisére, és azt követően a Székesegyházba.

Idősen és betegen is Istenben

Szerdán este „Idősen is Istenben” címmel a régebb óta fiatalok lesznek a célközönség.

Városmisszió - Isten terve a családról

Csütörtökön 18 órától „Isten terve a családról” címmel gyermekeknek és családoknak szerveznek programot.

Városmisszió - Megragadtál party fiataloknak

Pénteken „Megragadtál” party lesz fiataloknak a Kossuth téren – „buli szerek nélkül”

Merj élni - kreatív evangelizációs koncert

A szombat esti kreatív evangelizációs koncertre mindenkit szeretettel várunk a Kossuth térre 19 órától!

Kérjük, imádkozzatok a Városmisszió sikeréért, a fiatalokért, akik rászánták idejüket, tudásukat és erejüket, a családokért, akik befogadják erre a hétre a résztvevőket, valamint a szervezőkért és a háttérben segítőkért!

A hét részletes programja ezen a linken tekinthető meg.

Gyertek el, és hívjatok másokat is! A városmisszió mindenkinek szól!
A programokon való részvétel ingyenes!

Folytatódott az ÉLET útja 2023
Blog, Hírek

Göllében és Balatonkeresztúron folytatódott az ÉLET útja 2023

Tovább folytatódott az ÉLET útja 2023 vándorlása Martin Hudacek „Meg nem született gyermek” szobra, és a Szent Janka kiállítás az ereklyével a Kaposvári Egyházmegyében.

Gölle

Az elmúlt időszakban Gölle, Fekete István szülőfaluja adott otthont az ÉLET útja 2023 életvédelmi
körútnak. Az itt szolgálatot teljesítő állandó diakónus, Matykó Árpád, és felesége, Mária példaértékű
aktivitással vállalt részt a helyi programok szervezésében. Imaórákat tartottak, nem egyszer a
környék plébániáinak a híveit is vendégül látva, családos zarándoklatot szerveztek, és immár
hagyományos módon jöttek össze a lelki adoptálás ügyében. Ezen a vidéken – Gölle, Fonó, Kisgyalán,
Vásárosdombó, Dombóvár, Baté, Nak, Mosdós, Nagyberki településekről – összesen mintegy 80 fő
kapcsolódott be a lelki örökbefogadás nemes szolgálatába, hogy minél több megfogant élet
megszülethessen.

Balatonkeresztúr

Folytatódott az ÉLET útja 2023, Gölléből Balatonkeresztúrra érkezett a szobor és a kiállítás, ahol a korábbi helyszínekhez hasonlóan Udvardy Márton és Udvardyné Tóth Lilla életvédő referensek beszéltek az egybegyűlteknek az élet védelmének fontosságáról. Kiemelték, hogy „sokszor drámain nehéz az az élethelyzet, melyben egy újonnan elindult emberi élet sorsáról kell dönteni. Ilyenkor akár csak egy támogató, segítő hozzáállás is életet menthet. Ha a krízisben levő kismama megérzi, hogy a méhében növekvő élet mekkora érték, könnyebben nyitja meg szívét és életét a váratlanul érkező gyermek befogadására.”
Egy krízishelyzetben való helyes döntéshez a hit is nagyban hozzájárulhat. Erről tett tanúságot Balatonkeresztúron egy négy gyermeket nevelő édesapa, aki édesanyja hite és bizakodása révén
születhetett meg. A hívek sorából szót kérő férfi elmondta, amikor vele volt várandós az édesanyja,
egy komoly egészségügyi probléma kapcsán az orvosok az abortusz felé irányították a családot. Az
édesanyja – aki nem sokkal fia születése után megvakult – végül gyermeke megtartása mellett
döntött, így adva tovább nem csak az életet, de a végtelenül szerető Istenbe vetett hitet is.
Balatonkeresztúron is többen vállalták egy ünnepélyes fogadalomtétel keretében, hogy őrzője
lesznek a megfogant életeknek, és 9 hónapon át imádkoznak egy veszélyben levő magzatért.

Az ÉLET útja 2023 következő állomása Balatonfenyves lesz, ahova július 5-én érkezik a „Meg nem
született gyermek”
szobra és Gianna Beretta Molla életét bemutató kiállítás, és a szent ereklyéje.

Blog, Hírek

Fábry Kornél az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye új segédpüspöke

Őszentsége Ferenc pápa 2023. június 27-én Főtisztelendő Fábry Kornél személyében, a Kaposvári Egyházmegye papját guardialfierai címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki.

Született: Budapest, 1972. október 22.
Ötgyermekes katolikus család negyedik gyermeke.

Tanulmányok:
2003-2008    szaklicencia és PhD fokozat megszerzése biblikus teológiából a római Pápai Gergely Egyetemen, a Pápai Magyar Intézet növendékeként
2002    licencia PPKE HTK
2000-2001    Emmánuel Közösség tagjaként Párizsban az École Cathédrale-ban tanul
1995-2000    teológus szak, Pázmány Péter Katolikus Egyetem
1993-1995    francia szak, Eötvös Lóránd Tudományegyetem (4 szemeszter)
(1992-1993    az Országgyűlési Levéltár hivatalsegédje, majd ügykezelője)
1991    agrármérnök szak – francia szakfordító, a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen (1 szemeszter)
1987-1991    Budapesti Piarista Gimnázium

Papi életút:

Fábry Kornél 2022-től    A 2025-ös Szentév magyarországi kapcsolattartója
2022-től    A Budapesti Karizmatikus Személyi Plébánia vezetője
2021-től    Az Országos lelkipásztori Intézet igazgatója
2016-2022    Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága főtitkára
2011-2016    Hittanár-nevelőtanár mesterkurzus vezetője a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola kaposvári kihelyezett tagozatán, majd a Veszprémi Hittudományi Főiskola kihelyezett tagozatán
Óraadó tanár a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán
2008-2016    A kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola gimnáziumi hitoktatója
2008-2016    plébános, Szent Őrangyalok Plébánia, Kaposfüred
2001-2003    káplán, Szent Imre plébánia, Kaposvár
2000-2001    káplán a párizsi Saint Nicolas des Champs plébánián
2000. június 17. Kaposvár, papszentelés

Díjak:
2021    Pro Ecclesia et Pontifice
2017     Kaposvár Városért díj
2012    Somogy Megyei Príma díj

Budapest, 2023. június 27.
az MKPK Titkársága

Krisztus szeretete sürget minket - akolitusok avatása
Blog, Hírek

„Krisztus szeretete sürget minket!” – akolitusavatás Kaposváron

„Krisztus szeretete sürget minket!” – akolitusavatás Kaposváron. 2023. június 17-én Varga László megyéspüspök akolitussá avatott tizenöt jelöltet a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban.

A képzésről

A jelöltek az avatást megelőzően részt vettek a Kaposvári Egyházmegye és a Joppé Evangelizációs Központ egyéves akolitusképzésén. Többek között olyan témákkal ismerkedtek, mint a közösségépítés, a közösségformálás, az ószövetségi- és újszövetségi ismeretek, illetve az evangelizáció. A jövőben az akolitusok saját plébániáikon kapcsolódnak be a közösség építésébe. Pap távollétében igeliturgiát végeznek, illetve segítséget nyújtanak az áldoztatásban is.

„Krisztus szeretete sürget minket” – a homíliából

– Milyen gyönyörű Szent Pál apostol levele melyet az imént felolvastunk, s milyen jól illik ehhez az ünnephez a kezdőmondat: „Testvéreim, Krisztus szeretete sürget minket!” Krisztus szeretete sürget minket, hogy többé már ne önmagunknak éljünk, hanem annak, aki értünk meghalt, és feltámadott. Ez a kis mondat összefoglalja nemcsak a keresztény hivatást, hanem a testvéreink akolitusi hivatását és szolgálatát is.

img 028

Krisztus szeretete sürgessen titeket, testvéreim, hogy nagy szeretettel végezzétek a szolgálatotokat, amit az Egyház rátok bíz. Ez a szeretet vezéreljen benneteket, amikor igeliturgiát mutattok be, amikor hirdetitek Jézus örömhírét, vagy amikor Krisztus szeretetével adjátok a szent kenyeret, az Eucharisztiát azoknak, akik részesülhetnek benne. Krisztus szeretete sürgessen titeket abban, hogy megtartsátok a közösségeket, ahová küldelek benneteket, és még ennél is fontosabb, hogy új közösségeket hozzatok létre! Olyan közösségeket, amelyek életük középpontjába Jézus Krisztus iránti a szeretetet helyezik.

Krisztus szeretete sürgessen benneteket, hogy állapotbeli kötelességeiteket a házasságban és a családban még nagyobb szeretettel végezzétek, mint eddig. Jelek vagytok! Ti vagytok a föld sója ott, ahová küldelek benneteket, ti vagytok a világ világossága ott, ahová a szolgálatotok rendel benneteket. Éljetek méltóan Krisztushoz és a küldetésetekhez! Legyen példa a szavatok, legyen hiteles az életetek, s a szavaitok és tetteitek legyenek egységben!

img 010

Krisztus szeretete sürgessen titeket, hogy elégjetek ebben a szeretetben, s hogy többé már ne önmagatoknak éljetek, hanem annak, aki értetek meghalt és feltámadt! Krisztus szeretete sürgessen benneteket, hogy megtörténjen az életetekben az, ami már megtörtént a keresztség pillanatában! Mert aki Krisztusban van – hallottuk Szent Páltól –, az új teremtmény. A régi meghalt és új teremtmény született meg akkor, amikor megkeresztelkedtünk. Engedjétek megtörténni azt, ami már megtörtént, hogy látsszon az életeteken, a szereteteteken, a jóságotokon, hogy ti új teremtmény vagytok Krisztusban! S ezt, az új teremtményt tegyétek fedezetül a szolgálatotokhoz, hogy hiteles legyen az, amit végeztek, s amit hirdettek. A Jóisten áldjon meg benneteket, hogy elfogadtátok ezt a szolgálatot, s imádkozom azért, hogy tegyen szentté benneteket az akolitusi szolgálatban – fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában.

Várjuk a jelentkezéseket a következő képzésre

2023 szeptemberétől újból akolitusképzést szervez a Joppé Evangelizációs Központ a Kaposvári Egyházmegyében. Jelentkezni a szükséges dokumentumok leadásával lehetséges, a püspökségi evangelizációs irodába Udvardy Márton részére, valamint e-mailben az evangelizacio.kaposvar@katolikus.hu címen, legkésőbb 2023. július 20.-ig.

A teljes szentmise megtekinthető:

Forrás: Kaposvári Egyházmegye
Fotó: Kling Márk
Videó: Szerafin Zoltán