Nagykanizsán a Meg nem született gyermek szobra
Blog, Hírek

Az ÉLET útja Nagykanizsán

Nagykanizsán volt az ÉLET útja rendezvénysorozat következő állomása

Nagykanizsán, a Jézus Szíve-templomban jártak az ÉLET útja kapcsán az életvédelem nagykövetei. A rendezvénysorozat állomása ezúttal hosszabb, bővebb programmal állt az érdeklődők elé. A Martin Hudáček „Meg nem született gyermek” című alkotása köré épült találkozó ebben az esetben is az abortusz témájával foglalkozott.

Az esemény a Magvető közösség által vezetett dicsőítéssel kezdődött, mely ráhangolta a résztvevőket a nap gondolatkörére.

Előadások

Említésre kerültek az abortusz statisztikái, melyek ugyan csökkenő tendenciát mutatnak, mégis nagy számokat jelölnek. Ha mindezt összevetjük a meddő párok emelkedő számával, már nem is biztos, hogy javuló irányvonal figyelhető meg – fogalmazott az Udvardy házaspár.

Következő témaként a gyászfeldolgozásról hallhattunk gondolatokat. A folyamatot öt szakaszra bontva kiemelték, hogy ebben az esetben – mivel a temetés elmarad – a legtöbb anya nem tapasztalja meg a visszafordíthatatlanságot. A gyászfolyamat abortusz esetén sok érintettnél akár évtizedekig is elhúzódik, vagy elakad. A Post Abortusz Szindróma egy olyan tünetegyüttes, melyet sok esetben nem kötnek össze a művi vetéléssel, mert nem is gondolják, hogy ennek a következménye. Ennek többek közt álmatlanság, rémálmok, kapcsolati zavarok, sírógörcs, vagy depresszió a legjellemzőbb ismertetőjelei – fogalmazott Udvardyné dr. Tóth Lilla. A biológus, Creighton oktató elmondta, az érintett férfiak többsége szintén szenved.

Az előadás lezárásaként a gyógyulás lehetőségéről beszéltek. Nem ítél el az Egyház, csak a bűnt, amit elkövettünk – fogalmazott Udvardy Márton. A diakónus elmondta, hogy a tanúságtétel másokat segít, hogy felismerjék tetteik következményét, és a gyógyulás lehetőségét, de magunkat is megerősít a hitünkben.

Az előadást szentségimádás követte, melyet szintén a Magvető közösség vezetett. A szentségimádást követően Nagy Attila és Nagyné Tóth Mónika mondta el tanúságtételét a gyermekvállalás, lelki adoptálás témakörében. A házaspár kiemelte: a gyermekre való várakozás ideje alatt kitartottak abban, hogy az életet támogatják, így csak etikailag és az Egyház által is elfogadott módszerekhez, beavatkozásokhoz ragaszkodtak.

A szünetet követően Udvardyné dr. Tóth Lilla a természetes cikluskövető módszerekről tartott előadást, mely fontos szerepet tölt be az egészség monitorozásában is – fogalmazott a biológus.

Imádságok, lelki adoptálás Nagykanizsán

A Creighton módszer oktató gondolatai után közösen imádkoztunk az abortuszok számának csökkenéséért, a döntéshozókért, az érintettekért, valamint a családokért.

Az imádságokat követően lehetőség volt bekapcsolódni a lelki adoptálásba. Az elköteleződést vállalók kis csomagot is kaptak, mely segíti őket az imádságban. Nagykanizsán mintegy tíz ember vállalta a kilenc hónapon át tartó imádságot, egy egyedül csak Isten előtt ismert magzatért, akit az abortusz veszélye fenyeget. Örömünkre több fiatal is bekapcsolódott a kezdeményezésbe.

A nap folyamán több videót is megtekinthettek az résztvevők a magzati fejlődésről, a lelki adoptálásról, ennek tapasztalatairól. Az érintettek kártyákat is találhattak lelkigyakorlatunkról, mely az abortusz, spontán vetélés, vagy halva születés fájdalmának gyógyulásában segíti az anyákat.

Bátran ajánljuk az érdeklődőknek és az érintetteknek az eseménysorozat további állomásait. Erről az ÉLET útja oldalán tájékozódhatnak. Következő programunk Barcson lesz, május 9-én.