Liturgikus témák az akolitus képzésen
Blog, Hírek

Liturgikus témák az akolitus képzésen

Litugikus témák az akolitus képzésen is fontos szerepet kapnak, mivel sok liturgián előfordul, hogy pap távollétében az akolitusok vezetik a közös imádságokat, szertartásokat.

Mint ahogy korábbi cikkünkben jeleztük, új formába kellett ölteni az idei akolitus képzést. A jelöltek jól vették az akadályt, nem okozott különösebb fennakadást a változás. Különös figyelmet kaptunk a Székesegyház plébániaépületében, ezért hálásak vagyunk Péter atyának és munkatársainak.

Az egész napot a liturgikus témák szőtték át, mélyebben átnézve az egyházi évet, a szükséges könyveket, a direktóriumot és az ájtatosságokat. Külön gyakorolták a purifikációt, a felolvasás módját, szóba kerültek az ájtatosságok, a temetés is. Fontos szerepet kapott az igeliturgia, mivel várhatóan ez lesz a szolgálatukban a leginkább jellemző az áldoztatás és közösségszervezés mellett.

Ezen az alkalmon a liturgia mellett csak az imádság kap teret, szintén az imaiskola keretein belül, hogy a közösség is fontos szerepet töltsön be.

Külön öröm és ajándék volt ezen a napon, hogy – ha csak fényképen is – megismerhettük egyik jelöltünk újszülött kislányát. Ezúton is szívből gratulálunk a családnak.

Az elkövetkező két alkalommal Kaposváron a Püspökségen folytatjuk a képzést. Május hónapban tudunk csak visszatérni Balatonboglárra, mely után már csak egy alkalom marad, szintén a Püspökségen.

Liturgikus témák az akolitus képzésen ez után csak gyakorlatban kerülnek elő, próba igeliturgiák keretében, valamint a közös imádságokban.

A két fontosabb esemény a lektoravatás, valamint az akolitusavatás a Székesegyházban lesznek. Lektoravatásra 2023 április 22-én kerül sor, délután fél négykor, az akolitusavatás pedig június 17-én szintén fél négyes kezdéssel lesz.

Kérjük hordozzák továbbra is a jelölteket imádságaikban, hogy kitartsanak a képzés idején és a szolgálatban is.