meg nem született gyermekek emlékhelye
Blog, Hírek

Akikre csak csendben emlékezünk – emlékhely a megfogant, de meg nem született gyermekekért

Meglátogattuk Kling József, kaposfüredi szobrászművész alkotását, a „Meg nem született gyermekek emlékhelyét” a kaposvári Keleti temetőben. Az emlékhely kapcsán egyszerre gondolunk a spontán vetélés, a halvaszületés, az abortusz és napjainkban egyre gyakrabban a lombikeljárások következtében elhunyt gyermekekre.

A gyászfolyamat lényeges eleme, hogy tudatosítsuk magunkban a visszafordíthatatlanságot, ennek pótolhatatlan eseménye lenne a temetés, amire az említett esetek többségében nincs mód.

A megrekedt gyászfolyamatban lévő családok kísérése során többen megfogalmazták, hogy nincs egy hely, ahol gyertyát gyújtsanak, emlékezzenek az érintettek. Ez ültette el a vágyat a szívünkbe, hogy egy „közös” emlékhelyet hozzunk létre, ahol lehetőség van az imádságra, gyertyagyújtásra, megemlékezésre. A vágyból tettek születtek, és sok segítő szándékú ember közreműködésével létrejött az alkotás, mely Kaposváron a Keleti temetőben található.

Az emlékhely 2021. március 25-én került átadásra és megáldásra. Varga László megyéspüspök beszédében hallhattuk:

Ilyenkor egy rész az anyában, az édesapában is meghal. Ők életben maradnak, és a Jóisten arra hívja őket, hogy továbbmenjenek. A nagypéntekből a húsvétba hív, annak örömére, hogy ez élet győz bennünk.

Hálatelt szívvel láttuk Mindenszentek ünnepén, hogy valóban hiánypótló emlékhelynek adott helyet a kaposvári Keleti temető. Sokan helyeztek el mécsest, virágot az alkotás körül. Imádkozó édesanyák és családok emlékeztek magzatkorban elveszített gyermekükre. Azokra a gyermekekre, akikről Szent II. János Pál pápa úgy beszélt, mint akik már az Úrban élnek.