meg nem született gyermekek emlékhelye
Blog, Hírek

Átadták a „Megfogant, de meg nem született gyermekek” emlékhelyét

Átadták csütörtök délután a „Meg nem született gyermekek emlékművét” a kaposvári Keleti temetőben. Kling József, kaposfüredi szobrászművész alkotását Varga László megyés püspök áldotta meg.

Udvardy Márton elmondása szerint azzal a szándékkal jött létre az emlékmű, hogy a spontán vetélés és az abortusz következtében elhunyt gyermekek szülei lehetőséget kapjanak az emlékezésre, gyertyagyújtásra. A gyászfolyamat lényeges eleme kellene, hogy legyen a temetés, mely tudatosítja a visszafordíthatatlanságot.
A poszt-abortusz szindróma szinte minden magzatvesztésben érintett esetében jelentkezik, melyből hozzá értő szakemberek és Isten kegyelme által lehet a gyógyulásig jutni.

Szita Károly emlékeztetett, hogy Kaposváron kultúrája van a megemlékezésnek. Nem feledhetjük, hogy a létünk felmenőink létében gyökerezik. Ugyanilyen fontos, hogy kellő tisztelettel és szeretettel gondoljunk az utódokra is. Kiemelte, hogy fontos gondolnunk azokra is, akik nem kapták meg a lehetőségét, hogy találkozhassunk velük, mert ők ennek ellenére is léteznek.

Kling József szobrászművész, az alkotás pillanatait idézte elénk, elmondva, hogy már majdnem elkészült a szoborral, amikor hiányt érzett, mégpedig a Szentlélek hiányát, aki a mennybe kíséri a kis lelkeket.

Varga László megyéspüspök megáldotta a „Megfogant, de meg nem született gyermekek” emlékhelyét, emlékeztetve arra, hogy az emlékhellyel segíteni szeretnék a gyászolókat, hogy elengedjék álmaikat és elfogadják jelenlegi helyzetüket.

Az Udvardy házaspár az eseményt követően elmondta, hogy ezzel az emlékhely-átadással megkezdődik az ÉLET útja, melynek folyamán Martin Hudacek „Meg nem született gyermek” című szobrát az Egyházmegye területén 14 állomáson mutatják be, előadásokkal, tanúságtételekkel, lelki adoptálással egybekötve. Szeretettel várják az érdeklődőket és az esetleges érintetteket.

Az átadás pillanatait megörökítő videót – melyet a Kaposvári Egyházmegyei Stúdió rögzített – itt tekinthetik meg:

Fotó: Benke Róbert