liturgikus témák az akolitus képzésen
Blog

Liturgikus témák az akolitus képzésen 2023-ban

A liturgikus témák az akolitus képzésen fontos szerepet kapnak, mivel sok liturgián előfordul, hogy pap távollétében az akolitusok vezetik a közös imádságokat, szertartásokat.

Az egész napot a liturgikus témák szövik át, mélyebben átnézve az egyházi évet, a szükséges könyveket, a direktóriumot és az ájtatosságokat. Külön gyakorolják majd a purifikációt, a felolvasás módját, szóba kerülnek az ájtatosságok, a temetés is. Fontos szerepet kap az igeliturgia, mivel várhatóan ez lesz a szolgálatukban a leginkább jellemző az áldoztatás és közösségszervezés mellett.

Ezen az alkalmon a liturgia mellett csak az imádság kap teret, szintén az imaiskola keretein belül, hogy a közösség is egyre fontosabb szerepet töltsön be. Kiemelt szerepet kap a közösség Istennel és egymással, így lehetnek csak felkészültek a szolgálatra. Az egymással való közösséget segíti az esti kötetlen beszélgetés, ahol legtöbbször az imádságban felmerült kérdések is megbeszélésre kerülnek.

Az elkövetkező alkalmakon a korábbiaktól eltérve kivétel nélkül Balatonbogláron készülünk. Az idei képzés kibővül az előzőekhez képest, így alapvető hittan tudásukat is igyekszünk gyarapítani a kurzus során.

Liturgikus témák az akolitus képzésen ez után már csak gyakorlatban kerülnek elő, próba igeliturgiák keretében, valamint a közös imádságokban.

A két fontosabb esemény a lektoravatás, valamint az akolitusavatás a Székesegyházban lesznek. Lektoravatásra 2024 március 16-án kerül sor, délután fél négykor, az akolitusavatás pedig június 15-én szintén fél négyes kezdéssel lesz.

Kérjük hordozzák továbbra is a jelölteket imádságaikban, hogy kitartsanak a képzés idején és a szolgálatban is.