nagyböjt étkezőasztal
Blog, Lelkiség

Három dolog, amit ne tegyél a nagyböjt időszakában

A nagyböjt újabb elhatározásokat és lemondásokat hoz sokunk életében. Mégis vannak dolgok, amiket érdemes szem előtt tartani, mielőtt meghozzuk a döntésünket. Mindenki másképp böjtöl. Nem csak az ételekről való lemondás jelenthet böjtöt számunkra. A böjt nem azért van, hogy sanyargassuk magunkat, hanem azért, hogy jobban oda tudjunk figyelni arra, ami igazán fontos. Ezek figyelembevételével vizsgálunk három dolgot, ami nem visz előre bennünket lelkileg.

Nagyböjt, mint teljesítmény

Ha nagyon szigorú böjtöt tartunk, egy idő után már elveszíti a lényegét és arra koncentrálunk, hogy meg tudjuk csinálni, végig tudjuk vinni. Néhány testvérünkön látható, hogy már nem a lelki fejlődés és a lemondás van a fókuszban, hanem az, hogy „ÉN meg tudom csinálni”. Már az imádságban is el-el téved, mert az válik fontossá, hogy végig tudja csinálni, amit elhatározott. A böjtben nagyon fontos az imádság, és az irgalmasság cselekedetei. A háromlábú széket úgy állíthatjuk fel, hogy: böjt, imádság és adakozás. Az adakozás nem minden esetben anyagi javak megosztását jelenti. Jelenthet elfogadást, segítséget, őszinte szeretetet egyaránt.

Szélsőségek

Szélsőségek, mégpedig a család, vagy a körülöttünk élők rovására. A nagyböjt időszakában különösen kell figyelnünk embertársainkra is. Ha szélsőségekig lemondunk dolgokról, az már a körülöttünk élők számára is sokszor lemondást jelent. Figyeljünk szeretteinkre! Ne okozzon másnak megbotránkozást a hitében az, amit mi vállalunk. Ne kényszerítsünk másokat böjtölésre a mi lemondásunkkal! Egy egyszerű példa; hogy lemondok a főtt ételekről, emiatt nem főzök otthon. A család, ha közösen hozza ezt az elhatározást, nem sérül. Ha családfőként egyedül hozom a döntést, az nem azt jelenti, hogy nem gondoskodom a házam népéről. Ilyen példa a filmnézés is. Ha úgy döntök, hogy nagyböjtben nem nézek filmeket, vagy akár egyáltalán nem nézek tévét, ne kényszerítsem a családomat, hogy jelenlétemben nélkülözzék a televízió használatát!

Kompenzálás

Bizony sokunkkal előfordul, hogy az egyikről lemondok, de a másikat emiatt eltúlzom. Itt sokszor a függőségek is szerepet játszanak. Az ételekről lemondok, de azt az időt, amíg ennék, valamilyen élvezettel töltöm ki. Lehet ez internetezés, játék, alkohol, dohányzás, stb. A nagyböjti lemondás maradjon lemondás, és ne sorrendcsere! Akkor vagyunk igazán jó helyen, ha a böjtünk idején ezeket az időket több imádsággal, több tevékeny szeretettel töltjük ki.

Vizsgáljuk át, hogy milyen a mi böjtünk, és mi hoz igazán változást az életünkben! Válasszunk olyan lemondást, ami épít! Imádkozzunk és szeretettel töltsük meg otthonainkat!