Balatonfenyves és az életvédelem
Blog, Hírek

Balatonfenyves és az életvédelem

Balatonfenyves és az életvédelem összekapcsolódott az ÉLET útja rendezvény kapcsán már az elmúlt évben is. Idén is sokat hozzátett a programsorozat szépségéhez.

Bálint Gábor atya, az elmúlt évben külön meghívta a programot plébániájára. Emiatt tavaly extra állomásként hirdettük meg a rendezvényt. Nagy meglepetést okozott nekünk, mert a programot nem csak hirdetéssel illesztette a köztudatba, hanem maga is tanúságtételekkel és külön ajándékokkal jelezte elkötelezettségét. Ilyen külön ajándék, hogy azokért, akik bekapcsolódtak a lelki adoptálásba, egy évig minden hónapban szentmisét mutatott be.

Ezt a felajánlást idén is hozzátette a fogadalmat vállalók megsegítéséhez és buzdításához. Nem állt meg ennyinél, a plébános vasárnap folytatta a pénteki gondolatokat, és tovább emelte a lelki adoptálásba bekapcsolódók számát. Így Balatonfenyves (köztük a nyaralókkal), mintegy ötven testvérnek adott küldetést az elkövetkező kilenc hónapra.

A szentmisében, Udvardy Márton diakónus homíliájában kitért arra, hogy nem helyes megoldás az abortusz betiltása, mert az esetleg sarlatánokhoz küldi a krízisben lévőket. Megoldásként azt vetette föl, hogy

ha mindenki objektív tájékoztatást kapna a beavatkozás előtt arról, hogy az abortusszal nem kerül vissza a régi kerékvágásba, hanem egy egészen más – a réginél sokkal rosszabb – lelkiállapotban kell folytatnia az életét, kevesen döntenének a magzatelhajtás mellett.

Az abortuszban nem csak a közvetlen érintettek felelősek, hanem mindannyiunknak felelősségünk, hogy beszéljünk ennek következményeiről. – hangsúlyozta az életvédő referens.

A program, a szentmise után folytatódott, az ÉLET útja 2022 sorozathoz kapcsolódva megtekintettük a Váratlan élet című filmet, utána pedig beszélgettünk azokkal, akik jelen maradtak. Kis létszámban folyt a beszélgetés a templom előtti padokon, melynek végül a sötét és az idő haladása vetett véget.

Balatonfenyves és az életvédelem nem csak egyszer, nem csak a program erejéig, hanem azt gondolom, hogy hosszú távon összekapcsolódott. Hisszük, hogy nem csak élmény volt az együttlét, a film, a beszélgetés, hanem az imáink erejével életeket menthetünk meg.