digitális média
Blog, Hírek

A digitális média komoly etikai problémákat vet fel

Ferenc pápa: A digitális média komoly etikai problémákat vet fel. Ferenc pápa szerint a SIGNIS fontos szerepet játszhat a médiában megjelenő „mérgező tartalmak, gyűlöletbeszéd és álhírek” kihívásának leküzdésében.

Bár a modern kommunikációs eszközök „hatékony eszközei lehetnek a szeretetközösség és a párbeszéd előmozdításának emberi családunkon belül”, „a mérgező hatások, a gyűlöletbeszéd és az álhírek helyszíneivé is válhatnak” – figyelmeztet Ferenc pápa a Tömegkommunikáció Katolikus Világszövetségéhez (SIGNIS) intézett üzenetében. A szervezet augusztusban tartja éves világkongresszusát Szöulban. „Helyes, hogy ezekben a napokban, amelyeket az erőszak és agresszió új kitörései jellemeznek világunkban, a Világkongresszus témájául a „Béke a digitális világban” témát választottátok” – állapítja meg a pápa üzenetében.

Súlyos etikai problémák a digitális média területén

Ferenc pápa továbbá megjegyzi:

„A digitális média, különösen a közösségi média használata számos komoly etikai kérdést vetett fel, amelyek bölcs és körültekintő ítéletet követelnek a kommunikációban dolgozóktól és mindazoktól, akik aggódnak a hitelességért és az emberi kapcsolatok minőségéért.”

A SIGNIS „fontos szerepet játszhat” e kihívásra adott válaszban. Különösen a „médiaoktatás, a katolikus média hálózatba szervezése, valamint a hazugság és félretájékoztatás elleni küzdelem” révén.

A digitális befogadást kezeljék prioritásként

Üzenetében a pápa arra biztatja a SIGNIS tagjait, hogy tartsanak ki erőfeszítéseikben és segítsenek az embereknek. „A józan kritikai érzék kialakításában, hogy megtanulják megkülönböztetni az igazságot a hazugságtól, a jót a rossztól, és hogy értékeljék az igazságosságért, a társadalmi egyetértésért és a közös otthonunk iránti tiszteletért végzett munka fontosságát”. Ugyanakkor, felismerve, hogy sok közösség csak korlátozottan fér hozzá a „digitális térhez”, felszólítja a SIGNIS kommunikátorait, hogy a „digitális befogadást kezeljék prioritásként” a tervezésük során.

A meghallgatás értéke

A pápa a meghallgatás fontosságára is felhívja a figyelmet, „mint a párbeszéd és a jó kommunikáció első és nélkülözhetetlen kellékére”. Ezt a témát a Tömegtájékoztatás 2022-es Világnapjára írt üzenetében is kiemelte. „A kommunikáció nemcsak egy szakma, hanem az egyének és a nagyobb közösségek közötti párbeszéd és megértés szolgálata is a nyugodt és békés együttélés érdekében.” A meghallgatás „az egész egyház által ezekben az években megtett szinódusi úthoz is elengedhetetlen”, emlékeztetett a pápa a szinodalitás témájáról folyamatban lévő szinódusra, amely a Püspöki Szinódus 16. rendes ülésén csúcsosodik majd ki 2023 októberében.

„Abban reménykedem, hogy a kommunikációtokban hozzájárultok ehhez a folyamathoz azáltal, hogy segítitek Isten szent és hűséges népét abban az elkötelezettségünkben, hogy meghallgassuk egymást, az Úr akaratát, és növekedjünk annak tudatában, hogy részt veszünk egy olyan szeretetközösségben, amely megelőz és magában foglal bennünket.” „Ily módon a ’Béke a digitális világban’ előmozdítására tett erőfeszítéseitek hozzájárulnak egy még „szimfonikusabb” egyház létrehozásához, amelynek egysége harmonikus és szent többszólamúságban fejeződik ki.”

Forrás: Vatican News