Akolitusokat képeznek
Blog

Akolitusokat képzenek Kaposváron

Akolitusokat képeznek Kaposváron. A Joppé Evangelizációs Központ által szervezett egytanéves akolitusképzésre idén tizenöten jelentkeztek. A jelöltek a kilenc hónap alatt számos képzési alkalmakon vesznek részt, melyek közül a legutóbbit január 21-én tartották.

– A képzés célja, hogy minél többen tudjanak elkötelezetten szolgálni az egyházban – fogalmazott Udvardy Márton püspöki szertartó, evangelizációs munkatárs. – Nagyon szerteágazó az, hogy milyen feladatokat végeznek az akolitusok. A szó gyertyavivőt jelent, legtöbb esetben az evangélium alatt, illetve be- és kivonuláskor a gyertyákat kezelik az akolitusok. A II. Vatikáni zsinat óta azonban igeliturgiát és temetést is végezhetnek, illetve többek között segédkezhetnek az áldoztatásban, vagy elvihetik az Oltáriszentséget a beteg testvéreinkhez.

Akolitusokat képeznek

A képzésre legtöbb esetben a plébános hívja meg az akolitusjelöltet. A jelentkezésnek vannak feltételei, a jelöltnek részesülnie kellett a bérmálás szentségében, illetve püspöki engedélyhez kötött, plébánosi, vagy lelkivezetői ajánlással. Továbbá szükséges hozzá egy befogadó plébániai nyilatkozat, melyben a plébánia jelzi, hogy szüksége van egy munkatársra, aki segítséget nyújt.

Az akolitusok elsősorban szolgálatként végzik a tevékenységüket, imádságokat és ájtatosságokat is vezetnek, illetve közösségeket tartanak fent. Ezek a szolgálatok kiemelkedően fontosak olyan területeken, ahol nem tud folyamatosan jelen lenni a plébános, mert éppen filiáról, vagy kisebb falvakról beszélünk. Fontos, hogy a pap távollétében is segítse valaki a közösséget, imádságokat, vagy igeliturgiát tartson szentáldozással.

A képzés egy tanévet ölel fel. Szeptemberben kezdődik, majd júniusban történik az akolitusavatás, melyet áprilisban megelőz a lektoravatás. A lektorok elsősorban a felolvasásban segítenek a szentmiséken.

A leendő akolitusokat 2023. június 17-én 15:30-kor kezdődő szentmisében avatja Varga László megyéspüspök, a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyházban. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk erre az ünnepre.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye