Segédanyagot adott ki az Evangelizáció Dikasztériuma
Blog, Hírek

Segédanyagot adott ki az Evangelizáció Dikasztériuma

Az imádságot elmélyítő segédanyagot adott ki az Evangelizáció Dikasztériuma a 2025-ös szentévre.
A vatikáni Evangelizáció Dikasztériuma új segédanyagot tett közzé az imáról, azzal a céllal, hogy a híveket „az ima mint Istennel folytatott személyes párbeszéd elmélyítésére”, valamint hitük és elkötelezettségük átgondolására buzdítsa a mai világban.

Taníts meg minket imádkozni (Insegnaci a pregare) című útmutató a legújabb a dikasztérium által kínált források sorában, amelyek az Egyházat a 2025-ös jubileumi ünnepségekre való felkészülésben segítik.

A cím Jézus tanítványainak Szent Lukács evangéliumában található kéréséből származik, amely az Egyház jubileumi felkészülésének keretét adja.

A Ferenc pápa erre vonatkozó tanítása által inspirált Taníts meg minket imádkozni című könyv különböző fejezeteket tartalmaz például a plébániákon és családokban végzett imádságról, az ifjúsági imádságról, a kolostori közösségekben végzett imádságról, a katekézisről, a lelkigyakorlatokról, illetve a Hívek imája a 2025-ös jubileumra című résszel zárul. A kiadvány megjelenését bejelentő sajtóközlemény szerint a Taníts meg minket imádkozni célja, hogy „elmélkedéseket, útmutatásokat és tanácsokat adjon ahhoz, hogy teljesebb párbeszédet alakítsunk ki az Úrral és a másokkal való kapcsolatban”. A Taníts meg minket imádkozni olasz nyelvű  változata ingyenesen letölthető az Evangelizáció Dikasztériuma honlapjáról. Az angol, spanyol, portugál, francia és lengyel változatok hamarosan elérhetők lesznek.

Segédanyagot adott ki az Evangelizáció Dikasztériuma

Rino Fisichella érsek, az Evangelizáció Dikasztériumának prefektushelyettese – akire Ferenc pápa rábízta a szentév szervezését – korábban elmondta, hogy az előkészületek teljes sebességgel haladnak, és jelentős eredményeket értek el. A dikasztérium négy bizottságot és egy műszaki testületet hozott létre, hogy támogatást nyújtson az általános program körvonalazásában. A bizottságok között van egy lelkipásztori testület, illetve egy munkacsoport – amely a Római Kúria minden egyes dikasztériuma és az egyes egyházi szervezetek lelkipásztori kapcsolattartó képviselőiből áll –, amelynek célja az előkészítő kezdeményezések előmozdítása különösen a helyi egyházakban. Ezenkívül létrehoztak egy kulturális bizottságot is a kulturális tevékenységek előmozdításának és összehangolásának segítésére, ideértve a kiállításokat, koncerteket és előadásokat, amelyek a zarándokok lelki élményét gazdagítják.

A hivatalos jubileumi himnuszt az olaszországi Mantovából származó Francesco Meneghello komponálja, aki Pierangelo Sequeri olasz teológus és zenetudós szövegét zenésíti meg.

A szentév naptára egyelőre csak a főbb jubileumi eseményeket tartalmazza (ifjúsági jubileum, mozgalmak, testvériségek, katekézis, a munka világa, iskolák). A naptár a jubileumi év közeledtével fokozatosan frissülni fog. A látogatók a Szent Péter-bazilika előtt, a Via della Conciliazione 7. szám alatt található zarándokközpontban (Info Point) kaphatnak tájékoztatást a jubileumi évről.

Ezek az információk a www.iubilaeum2025.va jubileumi honlapon is megtalálhatók. A portál kilenc nyelven érhető el, és tartalmazza a jubileumi évre vonatkozó legfontosabb információkat, beleértve a Szent Péter- és a többi római bazilika szentkapujára vonatkozó tájékoztatást.

Az Evangelizáció Dikasztériuma a jubileumi évhez kapcsolódóan mobiltelefonos alkalmazást is elindított iubilaeum2025 néven, melyen keresztül a jubileumi év hírei és információi hivatalosan is aktívak és elérhetők lesznek. Az iOs és Android rendszerekre letölthető applikáció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek a honlapon található összes hírhez, valamint könnyebben és gyorsabban regisztráljanak a jubileumi eseményekre, és személyre szabott információkat kapjanak.

A 2025-ös szentévre imádságos elmélyedést segítő könyvsorozatot is kiad az Evangelizáció Dikasztériuma, melyet Az imádság iskolája címmel a Magyar Kurír magyarul is megjelentet.

Forrás: Magyar Kurir