perinatális gyász
Blog, Hírek

Babasirató honlap indult a perinatális gyász napján

Az elmúlt napokban, október 15-én volt a perinatális gyász emléknapja. Rengeteg családot/nőt érint a magzatkorban elveszített babák fájdalma, akár spontán vetélésről, akár abortuszról van szó.

Az elveszített babák emlékére „Babasirató” címmel virtuális emlékfalat hoztak létre a meg nem született babák hozzátartozói számára a kárpátaljai Család és Élet Egyesület (Popovicsné Palojtay Márta vezetésével) az MKPK Családügyi Bizottságának életvédő munkacsoportjával együttműködve.

A babasirato.hu egy biztonságos hely az édesanya, édesapa, nagyszülők vagy más hozzátartozók számára, ahol anonim módon megörökíthetik a meg nem született baba emlékét, akár vetélés, akár abortusz által veszítették el. Ezen babák többségének nem adatott saját sírhely a temetőben. Most virtuálisan, ezen a helyen nevet adhat neki a hozzátartozó, és felteheti emléktábláját az emlékfalra – akár egy személyes üzenettel együtt.

Ez a hely ugyanakkor a gyógyulás helye is. Azok készítették, akik tudják, mit jelent elveszíteni egy meg nem született gyermeket, és ismerik a gyászból való gyógyulás útját is, melynek lépéseiről a „Gyógyulás” menüpontban olvashat a látogató. Akinek szüksége van rá, szakszerű segítséget is kaphat. A „Mit érezhetsz?” cím alatt pedig az érzelmi tapasztalatok beazonosításához kap segítséget az olvasó. Azok részére, akik szeretnék feldolgozni ezt a gyászt, lelkigyakorlatot is szervezünk.

Aki csak látogatóba érkezik erre a helyre, azt arra kérik: töltsön egy kis időt az emlékfalnál. Olvassa el a történeteket és gondoljon egy pillanatra a családokra. Azokra, akik olyan nehezen birkóznak meg a baba elvesztése okozta fájdalommal és gyásszal.

Az alapgondolat az elveszített kisbabák emlékének megörökítésére annak a többszáz nőnek a megosztott tapasztalatából származik, akik abortusz vagy vetélés fájdalmával keresték meg az egyesület munkatársait. Itt segítséget kaptak a továbblépésben, a gyászfolyamat lezárásában.

A létrehozók hívő emberek, ugyanakkor külön menüpontban azokra is gondoltak, akiktől a hit idegen. 

A virtuális siratófal a perinatális gyász emléknapján, október 15-én indul el a nyilvánosság számára ezen a webhelyen: babasirato.hu.