Országos Életvédő Nap csoportkép
Blog, Hírek

Országos Életvédő Nap volt Kaposváron

Október 8-án rendezték a Kaposváron az Országos Életvédő Napot. Az ország szinte minden területéről érkeztek résztvevők. A jelenlévők között voltak, akik már aktívan részt vesznek az életvédelem valamely területén, de volt számos olyan is, aki most találkozott először ilyen eseménnyel személyesen.

Országos Életvédő Nap

Az Országos Életvédő Nap folyamán három kérdéskört érintettek, melyek a következők: megelőzés, krízis, gyógyulás. Ezek a témakörök több szinten kerültek kibontásra, előadások, tanúságtételek és kiscsoportos beszélgetések segítségével.

A résztvevők nyitottsága minden területen megmutatkozott, többen már azt keresték, hogy hol lehet bekapcsolódni konkrét életvédő tevékenységbe. Nem titkolt célja volt a napnak, hogy új, a témában tevékenyen segítő testvéreket találjunk, így ez a rendezvény meghozta gyümölcsét.

A nap folyamán, a három tervezett tanúságtétel mellett az előadások is bővelkedtek személyes tapasztalatok megosztásával, valamint a személyes érintettségből származó mélyebb beszámolókkal, így a jelenlévők átérezhették az elmondottak súlyát.

A nap eseményei

A program házigazdája, Keresztes Ilona különös rálátásával és biztos vezetésével, frappáns ötletekkel vezette és fogta össze a nap eseményeit.

A felvezetésben Varga László kaposvári megyéspüspök köszöntötte és buzdította az egybegyűlteket, majd dr. Csókay András tanúságtétele hozta közel a témához őket. Az Egyházmegye életvédő referensei; Udvardyné Tóth Lilla és Udvardy Márton az Egyház életvédő arcát fedték fel.

Az első blokkban Földi-Kovács Andrea mély tanúságtétele után beszélt a szívhang rendelet témaköréről, majd Pontifex Sári mutatta be a Fiatalok az Élet Szolgálatában (FÉSZ) tevékenységét. Meghallgathattuk Nagyné Tóth Mónika és Nagy Attila tanúságtételét egy különös örökbefogadásról és a lelki adoptálásról, mely főleg a lelki oldalát domborította ki egy ilyen folyamatnak.

Rövid szünetet követően Eredics Gergő atya tanúságtételét hallhattuk az örökbefogadottságról, majd Frivaldszky Edit mutatta be az Együtt az Életért Egyesület munkáját, valamint beszélt a „Váratlan élet” című filmről. A folytatásban dr. Máthé Zsuzsa mutatta be a Szent István Intézet egyik célkitűzését, a „Veletek az első pillanattól” tervét. Ezt a kört Mikesy Pongrác megrendítő tanúságtétele zárta, mely újabb célt adhatott olyanoknak, akik krízisben lévő várandós édesanyákat szeretnének kísérni.

Az ebédet követően kerekasztal-beszélgetésben vehettünk részt, ahol a Poszt-abortusz szindrómáról és az abortusz utáni gyógyulás lehetőségeiről beszélgetett Roska Péter atya, Kovácsné Treer Mária, Czvitkovicsné Szalay Rita, valamint Udvardyné Tóth Lilla. A beszélgetést Udvardy Márton moderálta.

A szünetet követően mindenki az általa választott fakultációban (megelőzés, krízis vagy gyógyulás) folytatta a közös gondolkodást. Itt lehetőség volt a konkrét bemutatkozásra, a személyes kérdések megválaszolására és a témakör egyedi kibontására is.

Az eseményt a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyházban szentmisével zárták. A szentmisén tíz testvér vállalta, hogy kilenc hónapon keresztül imádkozik egy megfogant, de veszélyben lévő magzatért.

Az eseményről hamarosan a Kaposvári Egyházmegyével közösen egy részletes, a napon készült videókkal kiegészített beszámolót is közzé teszünk.

Fotó: Kling Márk