az akolitusok
Blog, Hírek

Lektoravatás előtt az akolitusok

Lektoravatás előtt állnak az akolitusok. A képzés része, hogy félidő környékén már lektorként állhassanak szolgálatba, így avatásukra április 22-én kerül sor.

A lektor a II. Vatikáni Zsinat óta az első fokozata a szolgálatnak. Feladatuk a liturgiában az evangélium kivételével az olvasmányok felolvasása. Avatással emelik ki őket a hívők közül. (Részlet a Magyar Katolikus Lexikonból)

Ez az esztendő is tartogatott meglepetéseket, de Isten segítségével és mindent elsöprő lelkesedéssel, zökkenőmentesen vették az akadályokat a jelöltek és a képzők egyaránt.

A kurzus közepéhez közeli időpontban esedékes a lektoravatás, melyben minden év során részesülnek az akolitusok. Tanulmányaik derekán túl, már inkább a lelki oldalra helyezzük a hangsúlyt. Ekkor szóba kerülnek saját lelki kérdések, a kommunikáció, a lelkivezetés alapjai és a közösség is.

Liturgikus témák az akolitus képzésen

A közösség, kiemelt témája a képzésnek, mert nem csak maguknak jó, ha közösséghez tartoznak, hanem kiemelt feladatuk a szolgálatban a közösségformálás és a közösségek fenntartása. Ez adja az igazi értelmét szolgálatuknak, hogy a pap nélkül maradt településeken fenntartsák az összetartozás élményét és az imádságot.

Természetesen az imaiskola tanulása közben a szentírással való kapcsolatuk is erősödik, valamint belőlük is közösség formálódik.

A lektoravatásra 2023. április 22-én 15:30-kor kerül sor a Nagyboldogasszony Székesegyházban Kaposváron. Minden kedves rokont, ismerőst, barátot és érdeklődőt szeretettel várunk!

Kérünk benneteket, ne hagyjátok abba az imádságot a képzésért, a résztvevőkért! Így tudjuk csak megvalósítani a kitűzött célt. Képzett, elkötelezett szolgálókra van szükség, hogy minden településen hirdethessük Isten Igéjét, fenntarthassuk a közösségeket és újakat formálhassunk.