akolitus-továbbképzést tartottak Kaposváron
Blog, Hírek

Akolitus-továbbképzést tartottak a Kaposvári Püspökségen

2022. szeptember 3-án továbbképzési alkalomra hívták a Kaposvári Egyházmegye plébániáin szolgáló akolitusokat. Az akolitus-továbbképzést az imádság, a kötetlen beszélgetés, találkozás tette közösségivé, majd Udvardy Márton állandó diakónus, evangelizációs munkatárs a megbocsátásról és a kiengesztelődésről osztotta meg gondolatait.

Az állandó diakónus szavait követően Varga László megyéspüspök tartott előadást, aki a békességteremtésről beszélt.

Az előadás meghallgatható: Akolitus-továbbképzés 2022. ősz

Az előadások után az akolitusok tettek tanúságot – saját tapasztalatukat megosztva – a megbocsátásról, a kiengesztelődésről és a környezetükben végzett békességteremtésről. A jó hangulatú beszélgetés lehetőséget adott a „jógyakorlatok” megosztására, ahol megoszthatták egymással, hogy miben van sikerük, milyen szolgálatokat végeznek, találnak-e örömöt a munkájukban. Sokan az igeliturgiákon tapasztalt bátorításból merítenek, de voltak, akik a temetési szertartásokban találták meg a helyüket.

Minden ősszel tartunk akolitus-továbbképzést, mely segíti az akolitusokat munkájukban, és rálátást biztosít szolgálataikra.

Az idei évben újabb tizenöt jelentkezővel indul az akolitus képzés Egyházmegyénkben, kérjük támogassátok őket is imáitokkal, felajánlásaitokkal! Az ima erejében rendületlenül hiszünk, mégis néha bátortalanul indulunk neki a szellemi harcnak. Szinte minden évben tapasztalhatunk küzdelmeket, lemorzsolódást. Ennek elejét véve kérünk és buzdítunk mindenkit, hogy hordozzon egy-egy akolitus-jelöltet 2023 júniusig!

Az elmúlt évhez hasonlóan, most is lesznek hölgyek a képzésen. 2021. január 10-e, Urunk keresztsége ünnepének keltezésével Ferenc pápa közzétette Spiritus Domini (Az Úr Lelke) kezdetű apostoli levelét motu proprio formájában, mely megváltoztatja az Egyházi Törvénykönyv 230. kánon első paragrafusát, és ezáltal kánonilag lehetővé teszi a nők részvételét a lektorátus és az akolitátus liturgikus szolgálatában. Ehhez csatlakozva Varga László megyéspüspök nőket is vár a képzésen és a szolgálatokban.

Fotó: Kling Márk