akolitus képzés - jellemző eszközök
Blog, Hírek

Akolitus képzés harmadik alkalom

Ezen a hétvégén zajlik az akolitus képzés harmadik alkalma, mely mélyebbre evezve, a liturgikus témák bevezetésével foglalkozik elsősorban.

Előkészítő esténken közösségépítés, közös imádság a meghatározó esemény. A közös imádság, a Szentírás tanulmányozása és mélyebb átgondolása közben zajlik. Ebben Lukács evangéliumának azt a részét elmélkedjük át, ahol a hetvenkettő visszatér a küldetésből és örömmel újságolják Jézusnak, hogy a nevében még a gonosz lelkek is engedelmeskedtek nekik. (Lk 10,17-20)

Ezek az imaalkalmak – melyet imaiskolának hívunk – mély gondolatokat hoznak elő életünkből és a Szentírás mindennapi tettekre váltásában segít bennünket – nem mellőzve azt a tényt, hogy lassan közösséggé formálja az összegyűlteket.

Az akolitus képzés jelen alkalmán Vajda Gábor atya hozza a lényeges témákat. Átbeszéljük a liturgikus év felépítését, a direktórium használatát. Komoly hangsúlyt kap az igeliturgia, mint az akolitusok által végzett egyik legnagyobb segítség az egyházban – a paphiány tekintetében. Így azok a hívek is megszentelhetik az Úr napját, ahova áldozópap nem jut el minden hétvégén.
Szóba kerül továbbá a felolvasás a szentmiséken, ami elsősorban a lektorok feladata, valamint az akolitusok által végezhető szertartások, ájtatosságok, a temetés, szentségimádás és az áldoztatás.
Külön téma a szentmise akolitussal. Mi a feladata az akolitusnak a szentmisén, miben tud igazán a közösség és a pap segítségére lenni.

A járványhelyzet kicsit megcsonkította a jelenlévők számát, de igyekszünk a távolmaradottaknak segíteni jegyzetekkel, hangfelvétellel.

Kérjük a kitartó imáitokat, hogy ebben a különös helyzetben is végig tudjuk csinálni az akolitus képzés teljes hosszát, melyet 2022. június 18-án a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyházban koronázza meg az akolitus avatás.