gyermekáldás a téma
Blog, Hírek

A régóta várt gyermekáldás

Hogy a régóta várt gyerekek is megszülessenek – Gyermekáldást segítő programokat mutattak be
Sajtónyilvános eseményen mutatták be a Katolikus Szeretetszolgálat gyermekáldásra váró párokat segítő projektjét, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Anna–Joachim programját, a Budai Irgalmasrendi Kórház Keresztény Családi Centrumának működését. A szervezet budapesti épületében átfogó képet adtak arról, hogyan tud az Egyház a nehezített gyermekáldás krízisével szembesülő pároknak segíteni.

A gyermekáldás elmaradása, nehézségei manapság fokozódó mértékben érintik a házaspárokat. Míg korábban minden tizedik pár érintettségéről beszéltek, addig jelenleg minden ötödik pár érintettségét feltételezik a szakemberek. Felül kell vizsgálni az a szemléletet, hogy az érintettek a probléma azonnali megoldását akarják. Sokszor fel sem térképezik, milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre.

Az eseményen bemutatott projektek abból indulnak ki, hogy az ember test–lélek–szellem, s ha egészségügyi gond merül fel, azt ugyancsak ezen a három területen át kell megközelíteni. Így a programok része az átfogó orvosi és a pszichológiai segítségnyújtás. Ennek nemcsak az a célja, hogy a vágyott gyermeket megszülessenek, hanem az is, hogy stabil, kiegyensúlyozott párkapcsolatba érkezzenek, illetve hogy a párok megtalálják a lelki békéjüket, a kiengesztelődést ebben a személyüket, párkapcsolatukat, istenkapcsolatukat érintő krízisben.

Egyházi oldal a gyermekáldás kérdésében

A sajtónyilvános eseményen Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Rétvári Bence államtitkár, miniszterhelyettes mutatták be az Egyház és a kormányzat együttműködését a gyermekáldásra váró párok megsegítésében.

Az erre irányuló programokat az azokat fenntartó intézmények részéről Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora és Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója ismertették. 

Az eseményt szervező Szeretetszolgálat kerekasztal-beszélgetésre hívta a programok különböző területeit képviselő szakembereket, a szülész-nőgyógyász szakorvost, a cikluskövetés-oktatót, a szakpszichológust és a pár- és családterapeutát.

Veres András püspök azt a kételyét fogalmazta meg, vajon értik-e az Egyház álláspontját, amikor azt hangoztatják, hogy az Egyház a családtervezés ellen van. Rámutatott, ez általánosítás, és figyelmen kívül hagyja, hogy az Egyház nemcsak támogatja, de ajánlja is a természetes családtervezést. Így például a kívánt gyermekek számának szabályozását is ezen a természetes úton, és keresi annak a lehetőségeit, miként tud a gyermekre vágyó párok mellé állni. Az utóbbi időben felfigyelhettünk arra, hogy a „természetes” hívószó lett a fiatalok számára. Az Egyház évtizedek óta keresi az utakat, miként kezelhető egy adott helyzetben fennálló meddőség. A Szeretetszolgálat égisze alatt sikerült meghonosítani azt a programrendszert, mely nemcsak mesterséges megtermékenyítés útján tudja gyermekáldáshoz juttatni a párt, hanem a fennálló nehézséget gyógyítva kínál alternatív utat.

A győri megyéspüspök hangsúlyozta: a program célja, hogy mindenkinek segítséget adjanak, aki ezt igényli. Üdvözölte a kormánnyal való együttműködést, miszerint az Egyház által ajánlott természetes családtervezés önálló egységként helyet kap abban a kínálatban, mely az élet továbbadásának ügyét szolgálja vármegyei szinten. Ezért az Egyház fontosnak tartja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a természetes családtervezés módszerét. „Szeretnénk, ha a program hozzásegítené a párokat, hogy gyermeket vállaljnak, és azt természetesen úton tegyék.”

Az állam törekvése

Rétvári Bence államtitkár, miniszterhelyettes arról beszélt, hogy a kormány számára kiemelt törekvés segíteni azoknak, akik gyermeket szeretnének. Ezt a szándékot tükrözi a családtámogatási rendszer, melyre GDP kiemelkedően magas hányadát, 4,3 százalékát fordítják. Ezt a rendszert az összetettség jellemzi, tükrözve, hogy sokféle helyzetben kell segítséget nyújtani.

A családtámogatásnak a fogantatással kell kezdődnie, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek. Ezért a kormány minden módot fel szeretne kínálni. – mondta az államtitkár. A gyermekre vágyó párok nincsenek magukra hagyva, van kihez fordulniuk, szakemberek várják őket minden érintett területen.

A főiskola és a szeretetszolgálat

Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora az Anna–Joachim programot mutatta be, mely elsősorban mentálhigiénés úton áll a párok mellett.

A program elsősorban a párkapcsolatra koncentrál. 2019-ben kísérleti jelleggel indult önkéntes jelentkezőkkel; most már a hetedik hétvége zajlik. Ennek során 16 féle módszerrel – például biblio-, mozgásterápia, drámapedagógia – dolgoznak a párokkal. Ebből épült fel a reproduktív és meddőségi szaktanácsadó képzés, melynek már a második évfolyama indul, illetve pártanácsadó központ kezdte meg működését.

Eltelt négy év, feltehető a kérdés, vannak-e eredmények, bekövetkezett-e gyermekáldás – fogalmazott Gloviczki Zoltán. Arra figyelmeztetett, hogy nem pusztán az az eredmény, ha a család gyermekkel gazdagszik. „A párok életük egészen kritikus helyzetében kérnek segítséget, amikor tapinthatóan krízisbe jut a személy, a pár, az istenkapcsolat.

A párok közel fele élhette meg a gyermekáldás csodáját, de az is eredmény, ha boldog párkapcsolatban tudják az érintettek folytatni életüket.

Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója a programrendszerben megvalósuló együttműködést méltatta.

Elmondta: a Szeretetszolgálat az orvosi oldalra, az egészségtudatosságra helyezi a hangsúlyt, abból kiindulva, hogy a meddőség tünet, melyen bizonyos esetekben életmódváltással segíteni lehet.

Mára hetven orvos és száz cikluskövetés-oktató munkáját egyesíti és kínálja fel a Szeretetszolgálat, azt üzenve, hogy a cikluskövetésre irányuló tudatosság tudományosan alátámasztott eredményeket hoz. – mondta Vajda Norbert, a szervezet főigazgatója, aki az érintettek figyelmébe ajánlotta a Katolikus Szeretetszolgálat honlapján és a cikluskovetes.hu oldalon elérhető információkat.

SOTE RRM

Keszthelyi Márton szülész-nőgyógyász, a SOTE Asszisztált Reprodukciós Centrumának szakorvosa elmondta: lehetőséget kaptak az úgynevezett RRM (Rekonstruktív Reproduktív Medicina) szemléletének gyakorlására, melynek során megpróbálnak minden fontos tényezőt optimalizálni, hogy megtörténjen a spontán teherbe esés. Ezért az összes lehetséges okot feltárják, melyek meddőséghez vezethetnek mind a nő, mind a férfi kivizsgálásával. Arra törekszenek, hogy miközben a legapróbb dolgokra figyelnek, a lehető „leglágyabb kezelést” adhassák. A módszer holisztikus és egyénre szabott, alapja itt is a cikluskövetés. Összegezve Keszthelyi Márton tudatosságra, a biológiai folyamatok alapismereteinek megszerzésére biztatott.

Cikluskövetés

Kállay Csilla orvos, cikluskövetés-oktató a cikluskövetés módszerének jelentőségére hívta fel a figyelmet. Ennek célja a hormonális egészség biztosítása. Ha valakiben már fiatalkorban megvan az erre irányuló figyelem, az nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megismerje teste működését. Ezért a cikluskövetés egészségprevenciós programot is jelent. Hangsúlyozta, az „egészséges ciklus kincs”, mindenki nyer, aki követi. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyermekvállalás időkorlátos, „mindenkinél ketyeg a biológiai óra”.

Asztalos Dániel, az Anna–Joachim Párkonzultációs Centrum koordinátora, teológus, filozófus, aki éppen pár- és családterapeuta-képzésben vesz részt, azt ajánlotta, minél korábban jelentkezzenek azok a párok, akiknél felmerül a nehezített gyermekáldás problémája. Ez az élethelyzet széttartó kapcsolathoz vezethet, a nő érzés- és gondolatvilága be tud szűkülni erre a problémára, a férfi pedig, aki általában is nehezen beszél az érzelmekről, még jobban magába fojtja érzéseit, s így meg gyengülhet a házasság.

Homokiné Hollósi M. Cecília szakpszichológus, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Anna–Joachim programjának szakmai kidolgozója egyértelműen kijelentette, hogy pszichogén meddőség nem létezik. Azt fogalmazta meg, ezt azért kell hangsúlyozni, mert sok pár stigmaként megkapja, a gyermektelenség lelki okokra vezethető vissza, így még azt is hordozniuk kell, hogy ők tehetnek róla. A szakpszichológus azt hangsúlyozta, hogy az esetek 85 százalékában felismerték a meddőség medikális okát, 15 százalékában pedig ezt még nem találták meg. Az Anna–Joachim program célja, hogy a gyermektelenség keresztje könnyebb legyen. A hat pár részvételével rendezett hétvégék mellett kínálnak szülőcsoportos, prevenciós hétvégét, meghívják a fiatal házasokat, az örökbefogadókat, és évente tartanak konferenciát az egyes szakterületek újdonságait bemutatva. A pszichológus arra biztatta a párokat, tegyenek meg mindent, hogy megerősítsék kapcsolatukat önmagukkal, párjukkal, Istennel, hogy a baba olyan környezetbe érkezzen, amit „nem billent meg, ha egész éjszaka sír a jövevény”.

Budai Irgalmasrendi Kórház

Szigetvári Zsuzsa, a Budai Irgalmasrendi Kórház (BIK) Keresztény Családi Centrumának koordinációs vezetője a BIK gyakorlatát mutatta be. Elmondta: a centrum komplex utat kínál, melyen egy állandó, online mindig elérhető koordinátor kíséri a párt a kivizsgálástól a kezelésig. A centrum kiemelt figyelmet fordít preventív jelleggel a fiatalokra, megtanítva nekik az egészségtudatosságot. A programban az egész országból fogadnak pácienseket, és ennek is kiemelt része a pszichológiai segítségnyújtás.

Az eseményen tanúságot tett Zám-Dorgai Mariann gyógytornász, aki a természetes családtervezés módszerének köszönheti, hogy a cikluskövetés során felismerték és gyógyították szervezete működési zavarait. Mariann azóta a cilkuskövetés oktatója lett, s reméli, hogy most kétéves kislányának majd tovább fogja tudni adni ezt a tudatosságot.

A Katolikus Szeretetszolgálat kiemelten fontosnak tartja az érintett párokért indított programok megismertetését és szakmai együttműködését. Ezért hívták össze a szakmai tájékoztatót, melyen szó volt a gyermektelenséget kiváltó okokról, a gyógyításról, a pszichológiai és lelkigondozói segítség szerepéről, a prevenciós lehetőségekről.

Szerző: Trauttwein Éva cikkje alapján
Fotó: Lambert Attila
Forrás: Magyar Kurír