Blog, Lelkiség

Néhány tipp az adventre

 1. Nem a karácsonyi forgatagra készülünk, a vásárlásokra és a sütésre, főzésre.
  Jézus születésére készülünk. Az advent az Úrra való éber várakozás ideje. Megemlékezünk arról is, hogy reménykedve várjuk Jézus Krisztus dicsőséges eljövetelét. Tudjuk, már eljött, és megváltott minket, mégis várjuk, az ősegyház kiáltásával: „Marana tha! Jöjj el, Uram!”, hogy véglegesen kiszabadítson minket minden földi kötöttségből.
  Ha igazán erre várunk, elkerüljük a forgatagot. Inkább elcsendesedve, belülre figyelünk, hogy bennünk is megszülethessen a Megváltó.
 2. Válasszunk lelki olvasmányokat a regények helyett! Olyat, ami segít fejlődni az imádságban, a hitéletben, hitünk ismeretében. Olvassuk a Szentírást is! Ha szoktuk olvasni, forgassuk többet, ha ez nem rendszeres, itt az ideje, hogy beállítsunk egy szisztémát! Ebben sok segítséget találunk az interneten, például itt.
 3. Csendesedjünk el!
  Ne csak a szó szoros értelmében (kevesebb zenét, rádiót, televíziót hallgatva), hanem a tevékenységekben is. Csak szükséges mennyiségben internetezzünk, „elhalkulva” a közösségi oldalakon is. Ha hazaérünk a munkából – lehetőség szerint – kapcsoljuk ki a telefonunkon is az internetet. Ne figyelmeztessen minden percben levelek és üzenetek érkezése miatt.
 4. A „fölösleges” tevékenységeinket szüneteltessük.
  Nem kell példát mondanom, hogy mennyi dologra figyelünk a mindennapokban, ami elkerülhető és nem is igazán fontos. Koncentráljunk a nélkülözhetetlen dolgokra, a többit tegyük félre kicsit! (olvassuk el a Lk 10,38-42-t!) Minden más elveszi a szükségesről a figyelmünket.
 5. Adjunk hálát!
  Itt az idő, hogy végig vizsgáljuk a mögöttünk álló évet. Keressük meg az örömöket, a jó dolgokat, amiért hálát adhatunk! A mai ember életében szinte elkerülhetetlen, hogy rengeteg rossz dologról tudomást szerezzen. Koncentráljunk a jó dolgokat, amiért hálásak lehetünk! Csak a hálás ember ismeri fel, milyen gazdag. Aki elégedetlen, követelőző, mindig azt látja, amije nincs. A hálás azt, amije van, és egy hálaadó imádság olyan „leltár”, amely elégedetté teszi az embert. A hálaadás a hitünket is megerősíti. A hálás szív soha sem igazán boldogtalan.

Tiéd a választás. Engedd, hogy a betlehemi csillag vezessen! Ha ezen a nyomon jársz, a karácsonyod sokkal boldogabb lesz. Az életed pedig kivirul és vonzóvá válik mások számára. Ha vonzó, kérdezni fognak, és tanúságot tehetsz hitedről. Ettől válik gyümölcsözővé életed.