Blog, Hírek, Programok

Újabb akolitusképzés indul Egyházmegyénkben

2024. szeptemberétől a Joppé Evangelizációs Központ szervezésében újabb akolitusképzés indul a Kaposvári Egyházmegyében.

Az akolitus feladatai

Az akolitus képzés megelőzi a szolgálatra való avatást, és segíti az akolitusokat a későbbi szolgálatukban.

Az akolitusok feladatai a II. Vatikáni Zsinat határozata alapján összevonásra kerültek a szubdiakónusok feladataival, melyek alapvetően a következők:
– közösség építés
– igeliturgia vezetés
– áldoztatás
– temetés
Konkrét feladatait a közösség igénye és a plébános útmutatásai alapján végzi. Ruházata (egyszerű fehér) tükrözze a szolgálat egyszerűségét, helyi szokás szerint a liturgikus időszaknak megfelelő színű cingulus is viselhető.

A képzésről

Az akolitus képzés egy évet ölel fel, mely első részében tartalmaz biblikus alapképzést, imaiskolát, és lelki felkészítést, melyet a lektoravatás követ.
A jelentkezők közül, az első féléves ismeret alapján a püspök választja ki azokat, akik a képzés második részébe lépve az akolitus avatásra készülnek.
Képzésük második részében elmélyítik a biblikus képzést, alapvető hittant és szentségtani bevezetést, liturgikus és alapvető lelkivezetői ismeretekre tesznek szert.

Újabb akolitusképzés indul, mely a következőképpen épül fel:

8 alkalom péntek délután kezdődik és szombat délutánig tart Balatonbogláron, hogy a lelki fejlődésnek és a közösségépítésnek is teret adjunk, valamint 2 alkalom az avatások szertartása.

Jelentkezési feltételek

– Bevezető szentségek igazolása
– Plébánosi és/vagy lelkivezetői ajánlás
– Betöltött 25. életév
– Rendezett és rendszeres szentségi élet
– Befogadó plébános, vagy plébánia
– Püspök atyának címzett kérelem
– Felvételi beszélgetés

Jelentkezés az akolitusképzésre

Jelentkezni a szükséges dokumentumok leadásával lehet, a püspökségi evangelizációs irodába Udvardy Márton részére, valamint e-mailben az evangelizacio.kaposvar@katolikus.hu címen, legkésőbb
2024. július 20.-ig.

korábbi csapatok, akik részt vettek az akolitus képzésünkön, az Egyházmegye számos településén végeznek szolgálatot.

További információk itt olvashatók.

Címlapfotó: Kling Márk