Blog, Hírek

Élni TELJESEN Jó – Országos életvédelmi nap

„Élni TELJESEN Jó!” címmel tartottak országos életvédelmi napot Székesfehérváron. A Kaposvári Egyházmegyéből is többen érkeztek erre az eseményre, alábbiakban az egyházmegye életvédő referenseinek beszámolóját olvashatják.

A felnőtteknek szervezett program alapvetően három fő blokkra tagolódott, mindegyiket egy-egy tanúságtétel nyitott. Ezután hangzott el az Egyház tanítása az adott területre vonatkozólag, majd kerekasztal beszélgetésben folytatódott a téma kibontása. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, Marton Zsolt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke is és Kocsis Fülöp érsek-metropolita is.

Élni TELJESEN Jó, akkor is, ha nem úgy jön az Élet, ahogy én elképzeltem

Roska Péter atya beszédében az életet egy kötéltánchoz hasonlította, mely föl van függesztve a fogantatás és a természetes halál között. Hangsúlyozta, hogy ha kezünkbe vesszük a kötél egyik vagy másik végét, akkor már nem a kötéltáncot járjuk. Az ember életének kezdete független attól, hogy mások mit gondolnak róla: „Nem az orvost kell megkérdezni, hogy mikor kezdődik az emberi élet, mert nem ő a kompetens, hanem Isten.” Emberi létét az sem kérdőjelezheti meg, hogy egy vágyva vágyott ajándékként, vagy terhes, mindent tönkretevő szörnyetegként tekintünk a megfogant magzatra. Ezt Olaj Anett is kiemelte tanúságtételében.

Az abortusz mindig a halál útja: egy traumára egy másik traumát „pakol rá”, nagy hazugság, hogy bármire megoldást jelentene – ahogy az a kerekasztal beszélgetésben is elhangzott. Az egyik résztvevő így fogalmazott: később bebizonyosodott, hogy a depresszióm igazi gyökere az volt, hogy elvesztettem a babámat. Isten ezt megbocsátja, de kell még foglalkoznom vele.

Élni TELJESEN Jó úgy, ha továbbadjuk az Életet

Ez a blokk egy gyönyörű tanúságtétellel indult Isten tervének elfogadásáról. Korom Kata és József hat örökbefogadott gyermekével éli mindennapjait. Hallhattuk, hogy bár minden elhagyott gyermek „eredetsebet” hordoz, minden élet megér egy esélyt. Ha valaki megnyitja szívét és otthonát a gyermekek előtt, Isten folyamatos áldását és támogatását tapasztalhatja.

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érseke és a sajátjogú görögkatolikus egyház metropolitája arról beszélt, hogyan lehet papként továbbadni az Életet. Kiemelte, hogy akár a szeretetotthonokban, akár a (sérült) gyermekekkel való foglalkozásban a titok, hogy közelebb vagyunk az „energiaforráshoz”: „Ha Istennel tartom a kapcsolatot, akkor nincs kiégés.”

Az érsekatya beszéde utáni beszélgetésből pedig kiderült, hogyan tudja formálni az ember szívét, és növelni hitét, ha nem sorscsapásként, hanem Isten ajándékaként tekint minden megfogant életre. György-Deák Anna Down szindrómával született kislányuk kapcsán beszélt küzdelmeiről és a lelki gyógyulásokról.

Élni TELJESEN Jó úgy, ha van kivel megosztani

Csókay András idegsebész személyes érintettsége révén megfogalmazta, hogy nem szabad irigyelni a gyermekeinket Jézustól. 10 éves fiúk halála után neki is küzdelmes volt visszatalálni az örömhöz, de megértette, hogy „a lebiggyesztett szájú keresztények nem fognak tudni evangelizálni”. Több fordulópontot emelt ki történetéből: „Aki elveszíti a szentségeket, a gyónást, a templomot, az elveszíti az „immunrendszerét”.” Le kell győzni az egót, majd a kísértéseket, amik arra ösztökélnek, hogy magunk is meg tudjuk oldani életünket. Ezután pedig elkerülhetetlen a megbocsátás és az ellenségszeretet gyakorlása.

Marton Zsolt családreferens püspökatya beszédében a közösség szerepét hangsúlyozta. Ahogy XVI. Benedek pápa is mondta: két dolog most is él az emberekben: az Isten utáni vágy és egy hiteles közösség utáni vágy. Az Egyház erőforrása lehet többek között a gyengék, a sebzettek befogadása, ápolása, és a szeretet megélése velük és köztük. A kerekasztal beszélgetésben ennek kapcsán elhangzott az is: „Ahogy a gyermekeink bánnak az idősekkel, úgy fognak majd velünk is bánni.” Fontos megértenünk tehát, hogy az emberi életet az utolsó szívdobbanásig tisztelet illeti meg, hisz minden ÉLET ajándék.

Szentmisével koronázták a napot

A felnőttek programjával párhuzamosan a gyerekeket és fiatalokat is tartalmas programmal várták a szervezők, majd a nap fénypontjaként egy közös szentmisén ünnepelhettünk a Szent István-bazilikában.